K veľkým cieľom vedú malé kroky a každodenná drina. Štvrták Tobias Kráľ z Kostolišťa to dobre vie, veď na motorke sedí od svojich troch rokov.

Prvé úspechy dosiahol v šiestich a na jeseň sa ako 9-ročný stal vicemajstrom Českej republiky v pretekoch cestných motocyklov v kategórii Mini Moto Junior A. Na majstrovstvách Európy skončil štvrtý za trojicou silných Talianov. Tobi navštevuje cirkevnú školu v Malackách a popritom maká na tréningoch i v posilňovni. Cez víkendy sa preháňa po okruhoch na malej motorke, ktorá bez problémov dosiahne rýchlosť 100 km/h. Teda to platí v lete.

Macek Knihy.Zahori

Počas zimných mesiacov ale taktiež nesedí a nečaká na vhodné počasie či na začiatok ďalšej sezóny. Keď sa u nás jazdiť nedá, vyrazí spolu s rodinou do krajín s teplejším podnebím. „Chodíme trénovať aj do Talianska, kde sú  podmienky skoro celú zimu priaznivé na tréning vonku,“ opisuje zimnú prípravu hrdý tato Stanislav Kráľ.

Práve v zime sa talentovaný pretekár namaká najviac. Tréningy v posilňovni, na plavárni, ale aj na motorke v hale, a keď počasie dovolí, tak aj na asfalte či v teréne s terénnou motorkou. Počas zimných mesiacov má napriek bohatému tréningovému vyťaženiu prioritu škola. Celosezónne pretekanie a cestovanie odsúvajú síce školu na druhú koľaj, no po sezóne Tobi dobieha vymeškané.

Gény v jednej stope

Nepochybne je pre Tobiho motorka koníčkom, ale od domáceho fandenia pred telkou k skutočnému pretekaniu na ozajstnej motorke je veľmi ďaleko. Keď to ale máte zapísané v génoch, až taká diaľka to nebude. Patronát nad Tobim a jeho dráhou športovca na motocykloch má nepochybne otec. Motorky majú radi obaja rodičia, ale aj tu platí, že za prameňom treba ísť ešte hlbšie do minulosti. Korene lásky k jednej stope siahajú k obom Tobiho dedom. Obaja dedovia akýmsi spôsobom pričuchli k motocyklovým pretekom,“ rozpráva otec. „Dedo z manželkinej strany jazdil na amatérskych pretekoch a motorom sa venoval celý život až dodnes. Môj otec pretekal v rokoch 1972 až 1978 za malacký motocyklový Klub. Jazdil v dvoch kategóriách, 50 c a 125 c. Mal viacero úspechov, ale vyzdvihnem 1. miesto na domácej trati v Malackách na majstrovstvách Slovenska v roku 1972 v triede 125 cm³,2. miesto v roku 1976 v 50 c a o rok neskôr 2. miesto v triede 50 c. Takže motocyklová krv prúdi Tobimu v žilách z oboch strán,“ vysvetľuje Tobiho otec.

Veru, aj Malacky majú svoju nezanedbateľnú motocyklovú históriu. Hoci je to už dávno, symbolika Tobiho úspechov prameniacich z malackej minulosti je sympatická. Motocyklový šport sa dnes veľkej podpore štátu tešiť nemôže, a tak je vývoj talentov skôr v rukách rodičov. Keď sa ale stretne ich odhodlanie s láskou dieťaťa k športu, nemusí sa to skončiť len pri zaprášených medailách z detských čias.

Záhorácke rádio 2024 01

Tobi sníva vo veľkom

Pretekanie ho veľmi baví. Ako sám vraví: „Na trati do toho všetci dávajú maximum. Až tam sa ukáže, ako je jazdec pripravený a ako si rozumie s motorkou.“ Najviac si užíva zákruty a, samozrejme, víťazstvá a darčeky, ktoré k tomu patria. Jeho vzorom je španielsky jazdec a aktuálny majster sveta v kráľovskej Moto GP Marc Marquez. Práve vrcholný svetový šampionát Moto GP je Tobiho veľkým cieľom. Cesta až tak vysoko je dlhá a plná útrap, no tato Tobiho od malička učí nikdy sa nevzdávať a tvrdo makať.

K tomuto športu, tak ako k mnohým ďalším, patria aj pády, akurát tu môžu byť bolestivejšie. Skôr než Tobi sa však boja tí naokolo: „Samozrejme, pády prichádzajú, ale ako sa hovorí: kto nepadá, nezrýchli. Zranenia prichádzajú aj u Tobiho a skončili sme už aj v nemocnici, ale ďakujeme Bohu, že zatiaľ nás nič vážne nepostihlo a obišlo sa to len s pár modrinami. Ale to patri ku každému tvrdému športu. Chlapci a dievčatá majú a musia mať špičkové oblečenie, ktoré chráni každú časť detského tela. I tak sa ale každý rodič v určitom smere obáva o svoje dieťa, no najťažšie to prežívajú mamy a babky. Otcovia svoje obavy vedia lepšie skrývať,“ uznáva Stanislav Kráľ.

J. Hargaš, Malacky.sk


.
Toto je čítané

Futbal: Skalica vyhrala tretí zápas v rade

Futbalisti MFK Skalica zvíťazili na ihrisku MFK Zemplín Michalovce 3:1 v sobotňajšom…

BM: Ustekana sobota