Už len posledné dva dni zostávajú do konca hlasovania v ankete Európsky strom roka, v ktorej ako reprezentant Slovenska o víťazstvo bojuje majestátny Dračí dub z Lozorna. Strom pripomínajúci sediaceho draka si v sobotu (18.2.) prišla obzrieť aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

foto FB Zuzana Čaputová

„Už takmer jarné počasie sme spolu s Jurajom a starostom Lozorna Ľubošom Tvrdoňom a jeho manželkou využili na prechádzku k Dračiemudubu. Sedemstoročný krásny a mohutný dub vyhral anketu Strom roka 2022 a teraz zastupuje Slovensko v európskej súťaži stromov, v ktorej ho môžeme všetci podporiť,” uviedla na sociálnej sieti prezidentka.

Tulaj december 2023

V okolí tohto vzácneho stromu aktuálne prebieha ťažba dreva a hrozilo, že za obeť jej padne aj mohutný starý dub. „Sme radi, že vďaka aktívnym ľuďom, ktorí si strom všimli a nominovali ho do našej národnej ankety minulý rok, sa podarilo urobiť prvé kroky potrebné k jeho záchrane. „Verím, že ho čaká pekná budúcnosť a z krásy tohto výnimočného stromu sa budú tešiť i ďalšie generácie,” konštatovala manažérka ankety Strom roka Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis.

Podporte aj vy Dračí dub v súťaži Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org


.

BM: Ustekana sobota