Žaby a iné obojživelníky patria medzi najčastejších účastníkov dopravných nehôd na lesných cestách.

Pri cestách pribudli biele zábrany | Zdroj: CHKO Záhorie
Pri cestách pribudli biele zábrany | Zdroj: CHKO Záhorie

Ochranári z oblasti Záhoria a Malých Karpát sa proti tomuto fenoménu snažia každoročne bojovať. Zabezpečujú preto pre živočíchov nízke “hradby” na krajniciach.

Obojživelníky patria medzi najužitočnejšie, zároveň aj najohrozenejšie skupiny živočíchov. “Z množstva negatívnych vplyvov, ktoré spôsobujú rapídny ústup obojživelníkov, môžeme rátať najmä masové úhyny na dopravných komunikáciach v obdobiach ich migračných ťahov. Z hľadiska masovosti je najnebezpečnejším práve jarný ťah dospelých jedincov zo zimovísk na miesta rozmnožovania. Pre väčšinu obojživelníkov je charakteristická tzv. vernosť miestu, kde sa vyvinuli z vajíčka. Znamená to, že sú schopné sa rozmnožovať iba na týchto miestach. Bohužiaľ často musia obojživelníky počas týchto presunov na miesto rozmnožovania prekonať  frekventované cestné komunikácie,” vysvetlili ochranári z CHKO Záhorie.

Obojživelníkov z krajníc vyzbierajú a bezpečne prene...
Obojživelníkov z krajníc vyzbierajú a bezpečne prene…
Plocha draka Knihy.Zahori
Zábrany pribudli pri frekventovaných cestách | Zdroj: CHKO Záhorie
Zábrany pribudli pri frekventovaných cestách | Zdroj: CHKO Záhorie

Zábrany pri ceste jednoducho zabránia živočíchom prechádzať cez vozovku. Ochranári miesta pravidelne kontrolujú. Obojživelníkov pozbierajú a bezpečne presunú na druhú stranu do mokrade.

Obojživelníky migrujú k mokradiam | Zdroj: CHKO Záhorie
Obojživelníky migrujú k mokradiam | Zdroj: CHKO Záhorie

Tento rok zábrany pribudli pri frekventovaných cestách. Spolupracovali na tom pracovníci CHKO Záhorie a CHKO Malé Karpaty. “Vybudovali sme zábrany na ceste z Hradišta pod Vrátnom do Brezovej pod Bradlom.  Zároveň boli vybudované zábrany i na frekventovanej ceste v obci Cerová, zábranu vybudovalo občianske združenie Cerová Inak a v obci Prietrž, zábranu zrealizovali Senický vodný skauti,” dodali ochranári.

Ďakujeme, že máte naladené Trnavské rádio.


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

Trnavské rádio Tak akorát 2024