Už onedlho začne slúžiť diaľkovým turistom v Malých Karpatoch v lokalite Mihalinová pri obci Dobrá Voda nová moderná turistická útulňa Jozefa Maka. Je situovaná v blízkosti Cesty hrdinov SNP, najdlhšej turistickej trasy na Slovensku, neďaleko križovatky červenej značky so žltou.

foto hikemates.com

Na jej vzniku spolupracovali subjekty verejného a občianskeho sektora, informoval o tom Martin Palkovič z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj.

Útulňa je výsledkom partnerstva KOCR, Trnavského samosprávneho kraja, občianskeho združenia KST Hikemates, Lesov SR, š. p., závod Karpaty, Štátnej ochrany prírody SR, Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a Klubu slovenských turistov. Podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča práve takéto zariadenie v Malých Karpatoch doteraz veľmi chýbalo.

Plocha draka Knihy.Zahori

“Teším sa, ako odštartujeme najbližšiu turistickú sezónu s novou a modernou útulňou,” povedal. V prvej etape pripravovala stavebná firma v dielni smrekové drevo, ktoré je hlavným stavebným materiálom. Aktuálne sú jednotlivé súčasti pripravené na zmontovanie a vo výrobnej hale vo Vrbovom čakajú na lepšie počasie. “Rozbahnený terén nám v týchto dňoch nedovoľuje pokračovať priamo na mieste, sme však pripravení začať hneď, ako to bude možné,” uviedol Marián Fabian z realizátorskej spoločnosti IDeal.

“Našou úlohou je zatraktívňovať destináciu Trnavský kraj, zlepšovať podmienky pre návštevníkov, podporovať a rozvíjať partnerstvá. Útulňa Jozefa Maka je práve takýmto projektom,” doplnila riaditeľka KOCR Agáta Mikulová. Architektonický návrh útulne vzišiel z verejnej súťaže. Autormi návrh sú Matthias Arnould, Robert Provazník a Michaela Vatraľová. V podkroví dvojpodlažného objektu prenocujú štyria až šiesti turisti. V prípade potreby môže rovnaký počet ľudí spať aj na spodnom podlaží, ktoré by však malo primárne slúžiť ako komunitný priestor. Vo vnútri nájdu návštevníci piecku s varnou platňou a oceľovou rebrinou na sušenie mokrých topánok a ponožiek. Veľké pásové okno poskytne výhľad do bukového lesa.


.

BM: Festival Záhrad