Cez víkend prepláchli potrubie, vzorky vody analyzujú.

Foto: BVS

Obyvatelia Holíča, Skalice a blízkeho okolia sa na sociálnych sieťach cez víkend sťažovali na zníženú kvalitu vody z vodovodu. Upozorňovali na chemickýc zápach, niektorí jej chuť prirovnávali k rozdrveným liekom s horkým dozvukom.


Trnavské rádio naladíte v Holíči a Skalici na 106,0 MHz.

Situáciu sme preverili u Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), ktorá podľa vyjadrenia riaditeľa komunikácie Petra Podstupku situáciu zaregistrovala. “Keďže problém sa vyskytol predovšetkým v koncových častiach vodovodov, už v piatok BVS spravila preventívne preplachy potrubí, ktoré sme opakovali aj v nedeľu. Podľa našich informácií sa po preplachoch potrubia spomínaný zápach znížili a na viacerých miestach úplne odstránil. Zároveň sme odobrali aj vzorky vody na rôznych miestach verejného vodovodu, ktoré aktuálne analyzujeme,” vysvetlil.

Záhorácke rádio 2024 01

Výsledky analýzy ešte nepoznáme. Obyvatelia sa však zdravotných rizík podľa Podstupku obávať nemusia. “Voda z vodných zdrojov, ktoré dodávame verejným vodovodom je samozrejme kvalitná a pitná. BVS dlhodobo nedávkuje dezinfekciu do vody v horných limitoch povolených úradmi, ale snažíme sa dávkovať iba také množstvo dezinfekcie, ktoré stačí na zabezpečenie jej zdravotnej nezávadnosti. Ľudia si na túto chuť aj vôňu už zvykli,” dodal. Štandard vody si chce BVS udržať, “a preto hľadá príčinu dočasnej zmeny zápachu vody na niektorých odberných miestach v tejto lokalite.”

Ďakujeme, že máte naladené Trnavské rádio.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota