Mnoho ľudí si neuvedomuje, že ľudské telo je domovom pre množstvo mikroorganizmov. Výnimkou nie sú ani parazity – až 90 % ľudí sa aspoň raz za život stretne s nejakou formou parazita.

Tie črevné sú obzvlášť nebezpečné, pretože oberajú hostiteľa o dôležité živiny a je im jedno, aký je váš vek či pohlavie.

To, že črevné parazity sa vyskytujú len u ľudí, ktorí nedbajú na osobnú hygienu, je dávno vyvrátený mýtus. Do organizmu sa títo cudzopasníci môžu dostať zo zle umytých či nedostatočne tepelne spracovaných potravín, ale aj od domácich miláčikov. Ohrozené sú tiež deti, ktoré svet skúmajú ústami, no tiež záhradkári, ktorí často prichádzajú do kontaktu s pôdou, v ktorej sa nachádzajú zárodky parazitov. Pozor by si mali dať aj cestovatelia, ktorí si z cudziny môžu v čreve priniesť nechcený suvenír.

„Medzi všeobecné príznaky výskytu črevných parazitov patria bolesti brucha, nechutenstvo a problémy s vyprázdňovaním – hnačka alebo zápcha v závislosti od druhu parazita. V pokročilejšom štádiu nezriedka dochádza aj k poruche vstrebávania živín. To je mimoriadne nebezpečné najmä u ľudí s oslabenou imunitou, detí a seniorov,“ objasňuje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.

Okrem príznakov, ktoré sú typicky spojené s trávením, môžu črevné parazity spôsobovať aj mnoho ďalších komplikácií. Aj za narušenou imunitou, problémami s pečeňou, hmotnosťou, spánkom či kožnými problémami môžu stáť známi cudzopasníci. V našich končinách sa najčastejšie stretávame s hlístami, mrľami, škrkavkami či pásomnicami, ktorých prítomnosť dokáže potvrdiť špecializované laboratórne vyšetrenie.

„V našich laboratóriách vykonávame priame aj nepriame dôkazy prítomnosti parazitov. K priamym metódam patrí mikroskopické vyšetrenie preparátov alebo molekulárny dôkaz nukleových kyselín parazitov metódou PCR. V portófliu máme zaujímavé multiplexové PCR vyšetrenia skupiny parazitov. K nepriamym dôkazom požívame vyšetrenie IgG/IgM špecifických protilátok. Vyšetrenie môže indikovať lekár s podozrením na výskyt parazita u pacienta, je však k dispozícii aj pre samoplatcov. Ak sa výskyt parazita potvrdí, výsledok je potrebné neodkladne konzultovať s príslušným lekárom,“ dodáva Ing. Gaboňová. Lekár nasadí liečbu, ktorá telo zbaví parazitov a predíde rôznym komplikáciám, akými sú črevné infekcie, vznik autoimunitných ochorení či rôzne cysty spôsobené prechádzaním parazitov cez mäkké tkanivá.

Či už ste s parazitmi mali česť alebo nie, rozhodne pri nich netreba zabúdať ani na prevenciu. Dbajte na osobnú hygienu, vyhýbajte sa vode z neznámeho zdroja a mäso dostatočne tepelne spracovávajte. Zeleninu a ovocie pred konzumáciou vždy dobre umyte. Ak je členom vašej domácnosti pes či mačka, nezabudnite na ich pravidelné odčervenie. V neposlednom rade pomôže aj kvalitná podpora imunity.


.
Toto je čítané

BSK rekonštruuje v Závode dva mosty ponad diaľnicu D2

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (SC BSK) pokračuje s realizáciou opráv mostov,…

BM: Ustekana sobota