Bobor európsky je viazaný na vodu, vyskytuje sa na lokalitách so stojatými vodami, ale i na tečúcich tokoch s dostatkom najmä mäkkých drevín (vŕba, jelša, breza, topoľ). Živia sa výlučne rastlinnou potravou.

A práve bobor a bobrie stavby sú predmetom čoraz väčšieho záujmu ľudí. Na jednej strane sú pozitíva, najmä zlepšenie retenčnej kapacity povodia. Čo je dnes vzhľadom najmä na dopady klimatických zmien (časté suchá) pozitívna činnosť v krajine. Na druhej strane aktivity bobra často narúšajú záujmy človeka (zaplavovanie polí, ciest, škody zhryzením stromov).

Macek Knihy.Zahori

Bobor má však svoje nezastupiteľné miesto v krajine a preto je potrebné hľadať riešenia a spôsoby prevencie za účelom znižovania konfliktov medzi záujmami človeka a škodami vznikajúcimi bobrími aktivitami.

“Jedným z problémových lokalít v našom kompetenčnom území bol i vodný tok Hlavina v blízkosti obce Prievaly,” informuje CHKO Záhorie.

Zdvihnutie vodnej hladiny spôsobovalo zaplavovanie cestnej komunikácie. Hať bola opakovane odstránená, bobor ju však opätovne obnovil. Z týchto dôvodov zamestnanci Správy CHKO Záhorie umiestnili drenovaciu rúru na opätovne postavenej hrádzi.

Osadením drenovacej rúry sa dosiahlo spriechodnenie vody v potoku a zároveň i bobria hať zostala zachovaná.


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota