Vynovili autobusovú zastávku a túto sobotu (25.3.) vysadia ovocný sad. V Moravskom Svätom Jáne zveľaďujú lokalitu “U Mléčkárne”, z ktorej chcú vytvoriť príjemné miesto na oddych a stretávanie sa.

Ovocný sad vysadia vedľa autobusovej zastávky

V minulosti na tomto mieste stála budova, ktorá slúžila na odovzdávanie „kontingentu“ mlieka. Majitelia dobytka odovzdávali každý deň stanovené množstvo mlieka. Miestni volali túto lokalitu „Mléčkáreň“ a dodnes sa toto pomenovanie zachovalo.

Priestor „u Mléčkarne“ sa začal meniť už koncom roka 2022. Obec tu zrekonštruovala autobusovú zastávku u Habánov. Okrem nových lavičiek tu pribudol cyklostojan, nové osvetlenie a informačná tabuľa o Habánoch.

Koncom roka vynovili v Moravskom Svätom Jáne autobusovú zastávku U Habánov
Koncom roka vynovili v Moravskom Svätom Jáne autobusovú zastávku U Habánov

Počas tejto soboty od 9:00 sa budú môcť obyvatelia zapojiť do výsadby ovocných stromov, jedlého gaštana a hlohýň pre vtákov. “Súčasťou sadenia bude workshop zameraný na správnu výsadbu a následnú údržbu stromov,” informuje Matej Hajdin z občianskeho združenia 90871.sk, ktoré stojí za iniciatívou ovocného sadu.

Projekt podporila Nadácia Tipsport v rámci programu Podporujeme slovenské sady. Dofinancovanie je realizované z 2%, ktoré venovali obyvatelia občianskemu združeniu.

Sadením stromov to „u Mléčkárne“ nekončí. “Obec tu osadí piknikové sedenie a občianske združenie pripravuje na vedľa stojacu budovu domu služieb nástennú maľbu – mural,” dodáva Hajdin.


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

Trnavské rádio Tak akorát 2024