Keď sa rozprávame o charakteristikách Slovenska, mnohým z nás napadnú klasické veci ako krásna príroda, pekné ženy, folklór či rovno aj alkohol. Iní z nás okamžite začnú myslieť na menej pozitívne vlastnosti našich krajanov. Jednou z nich je napríklad aj potreba hrať sa na expertov na internete, ktorá je okrem politiky veľmi často spojená aj so športom. Máločo rozpúta také rozhovory a zomkne túto krajinu, ako slovenská účasť na majstrovstvách sveta v hokeji.

Vedeli ste, že práve hokej je slovenským národným športom? Dáva to predsa len zmysel. Od starších dôb mien ako Šťastný či Golonka, cez zlaté obdobie na začiatku milénia, až po súčasné znovuzrodenie v podobe mladých talentov na čele s draftovou jednotkou Slafkovským, hokej láka tisícky Slovákov zasadnúť k obrazovkám. Niektorých len víkendovo počas majstrovstiev, a to hlavne, keď sa nám darí, mnohí ale aktívne sledujú viaceré ligy a vedia o tomto športe viesť niekoľkohodinové rozhovory. Mnoho ľudí si na náš národný tím, ale aj tímy v zámorskej NHL rado staví, a tak ukáže svoju podporu. Najväčšie množstvo z nich láka Fortuna, ktorá im dovolí staviť si za pár sekund, kdekoľvek a okamžite sledovať výsledky.

Prvý hokejový zápas sa na Slovensku odohral v roku 1905 a prvý oficiálny klub vznikol už  v roku 1922. Ak si myslíte, že to bol Slovan, mýlite sa. Prvým klubom bol LTC Liptovksý Mikuláš. Do 90. rokov 20. storočia sa hokej stal najpopulárnejším športom na Slovensku, a to napriek limitovaným možnostiam športovísk.

Krátko po tom, začal slovenský hokej zažívať svoje doteraz najlepšie obdobie. V tejto dobe medzi mladé aktívne talenty patrili mená ako Chára, bratia Hossovci, Bondra, Šatan, Gáborík, Pálffy, Višňovský a iní. Niektorí z nich patrili medzi top hráčov v zámorskej NHL a v roku 2002  vybojovali v Gothenburgu zlatú medailu. Striebornú zas z Petersburgu a bronzovú doniesli z Fínska. Po odchode veľkých mien sa však slovenský tím mierne utlmil a, s výnimkou 2012, na šampionátoch sa väčšinou pohyboval okolo 10. miesta.

Neskorší chvíľkový úpadok však nič nezmenil na sentimente, ktorý Slováci k tomuto športu prechovávajú. Hokej naďalej zostáva symbolom národnej hrdosti a identity. Dnes už dokonca vidíme novú dobu slovenského hokeja, po tom, ako úspechy na začiatku milénia oživili tento šport a zvýšili ako záujem a povedomie, tak aj finančné a logistické možnosti.

Síce je hokej jeden z drahších športov, existujú programy, ktoré pomáhajú deťom zo všetkých prostredí začať s týmto športom. Deti, ktoré sa rodili a vyrastali v najlepších dobách slovenského hokeja, sú dnes dôležitými hráčmi v zámorskej NHL, alebo do nej ešte len putujú. Mená ako Slafkovský, Nemec, Mešár, Dvorský, Honzek a iní budú v najbližších rokoch tvoriť srdce národného tímu a rutinne to dokazujú nie len vo svojich tímoch, ale ja na juniorských šampionátoch. Nemôžeme zabudnúť ani na trošku starších kvalitných hráčov, ako sú napríklad Fehérváry či Studenič.

Napriek menšiemu trhu a možnostiam, Slováci vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru aj na menších podujatiach, vytvárajúc jedinečné komunity a ukazujúc svoju lásku k tomuto športu. V neposlednej rade treba spomenúť, že hokej a jeho popularita má príjemný vplyv aj na slovenskú ekonomiku, ako aj podporu zdravého životného štýlu nielen u detí, ale aj dospelých, ktorí chcú vyskúšať tento šport. Taktiež popularizuje športy, ktoré sú vnímané ako finančne a logisticky menej náročné alternatívy, ako napríklad florbal či hokejbal.

Od možnosti z času na čas sa zomknúť ako jeden národ pred obrazovkami a popri tom si zajasať či zanadávať, cez rôzne benefity pre mládež a zdravý životný štýl, až po pozitívny vplyv na slovenskú ekonomiku a zviditeľňovanie Slovenska v zahraničí, hokej je právoplatne slovenským národným športom a neoddeliteľnou súčasťou slovenskej identity.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo rokovalo o dotáciách aj úprave odpadov

Vo štvrtok (18.4.) sa konalo 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici.…

Trnavské rádio Tak akorát 2024