V materskej škole v obci Láb má pribudnúť 22 nových miest pre deti. Ide o prvú škôlku, ktorá rozšíri kapacity vďaka financiám z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Na utorkovom (28.3.) brífingu o tom informoval  dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že materská škola už má podpísanú zmluvu.

“Dobrou správou je, že o rozšírenie škôlok požiadalo aj ďalších 14 subjektov,” uviedol Heger. Zároveň vyzval ďalších starostov či riaditeľov, aby sa o peniaze uchádzali.

“Rozhodli sme sa, že v pláne obnovy vyčleníme finančné prostriedky na to, aby mohli jednotlivé materské školy navyšovať svoju kapacitu, investovať do rozšírenia, do výstavby, aby mohli zabezpečiť deťom dostatočný počet miest,” uviedol Heger. Priblížil, že ich cieľom je, aby malo od roku 2025 každé trojročné dieťa miesto v materskej škole.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

V rámci plánu obnovy je vyčlenených 70 miliónov eur, ktoré majú zabezpečiť 9000 miest v materských školách po celom Slovensku. “Škôlky budú ekologickejšie, budú mať o 30 percent menšiu spotrebu a budú tým pádom efektívnejšie,” podotkol Heger.

Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký priblížil, že výzva je otvorená do 30. júna 2026. “Ak je súčasťou projektu aj stavebné povolenie či kolaudačné rozhodnutie, tak je do konca októbra 2025 nutné predložiť žiadosť,” spresnil.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota