Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s Krajskou inovačnou rozvojovou agentúrou (KIRA) vypracoval stratégiu rozvoja malého a stredného podnikania do roku 2027. TASR o tom informoval odbor komunikácie TTSK.

foto TTSK

V rámci jej implementácie vytvoril kraj ucelený program, ktorý zlepší kvalitu služieb a produktov vznikajúcich v kraji. Najnovšie bola spustená informačno-komunikačná platforma pre podnikateľov. Jej súčasťou je aj aplikácia, ktorej prvá verzia vznikla v rámci krajského hackathonu a je dostupná na www.podnikamvkraji.sk.

“Dlhodobo staviame na komplexnom prístupe k rozvoju regiónu tak, aby žiadna oblasť nezaostávala. Malé a stredné firmy tvoria viac ako 99 percent všetkých podnikateľských subjektov v kraji. Preto sme vytvorili stratégiu, na základe ktorej prinášame optimálne riešenia na rozvoj podnikania. Do praxe aktuálne zavádzame prvé z nich. Cieľovo chceme vytvoriť inovačný ekosystém prepájajúci verejný sektor, akademickú obec a súkromnú sféru za účelom akcelerácie regionálneho rozvoja,” uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Tvorbe stratégie predchádzal prieskum medzi podnikateľmi. Účastníci prieskumu sa vyjadrili, že kraj má malých a stredných podnikateľov informovať, aktívne počúvať, podporovať, prepájať a myslieť na budúcnosť.

Výstupom dokumentu je súbor opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré už kraj začal realizovať. Jedným z nich bola organizácia hackathonu, ktorého téma bola podpora rozvoja malého a stredného podnikania. Víťazný tím vymyslel nástroj na zber dát o malých a stredných podnikateľoch za účelom ich cieleného informovania o novinkách v oblasti legislatívy či možnostiach financovania, vzdelávania sa alebo riešenia rozličných životných situácií spojených s ich podnikaním.

“Vytvorili sme online aplikáciu, ktorá sa stala súčasťou širšej informačno-komunikačnej platformy. Každému podnikateľovi sme vytvorili možnosť registrácie do databázy. Vytvorením nástrojov sme položili základy podpory rozvoja zo strany kraja. Ďalej sa zameriame na ich sieťovanie a vzdelávanie,” doplnil zástupca riaditeľa KIRA Marek Krnáč.

Ako uviedol, KIRA v najbližšom období zintenzívni poskytovanie služieb podnikateľom s dôrazom na rozvoj ich inovačného a exportného potenciálu. V najbližších mesiacoch spustí digitálnu asistovanú službu online mentoringu a trojmesačný akceleračný program s názvom KIRA Akadémia pre malých a stredných podnikateľov.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

BM: Ustekana sobota