V stredu (5.4.) bol v Borskom Mikuláši spustený vysielač digitálneho rozhlasu v štandarde DAB+. Poslucháči si jeho signál môžu naladiť na kanáli 6D.

Vysielač Borský Mikuláš – Dubník. Foto: Milan Polóny

Zo začiatku sa vysiela so zníženým výkonom 2,5 kW, signál tak aktuálne pokrýva časť Záhoria od Malaciek po Senicu, vrátane diaľničného ťahu D2 od Malaciek po Kúty.

Poslucháči v Skalici či Holíči budú mať zatiaľ s príjmom problém. Neskôr by však mal byť výkon navýšený na 5 kW, čím by sa mal dosah rozšíriť na väčšie územie, maximálny povolený výkon pre tento vysielač je však až 10 kW.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Programová ponuka multiplexu je totožná s ostatnými vysielačmi DAB+. Nájdete v ňom všetkých deväť rozhlasových staníc RTVS (Rádio SlovenskoRádio Regina ZápadRádio DevínRádio_FMRádio PatriaRádio Slovakia InternationalRádio LiteraRádio Pyramída a Rádio Junior), ako aj tri súkromné – Rádio LumenRádio Mária a Rádio Rock. Informoval web špecializujúci sa na rozhlasové vysielanie Radia.sk.

Mapa pokrytia z vysielača Borský Mikuláš - Dubník. zdroj: RTVS
Mapa pokrytia z vysielača Borský Mikuláš – Dubník: frekvenčný blok: 6D / 187,072 MHz, nadmorská výška: 270 m, ERP: 2,5 kW, kompresný systém: HE-AACv.1 zdroj: RTVS

Rozhlasový a televízny vysielač pre Záhorie sa nachádza pod vrcholom Dubníka, v nadmorskej výške 279 m n. m., južne od obce Borský Mikuláš. Oceľová konštrukcia veže je vysoká 71 metrov a bola dokončená v roku 1977. Signálom pokrýva oblasť Záhoria a nadväzuje na vysielače Kamzík a Veľká Javorina.

Dubník (288,8 m n. m.) je nevýrazný vrch v Borskej nížine, ktorý sa nachádza na Záhorí pri obci Borský Mikuláš. Prístupný je cestou z Borského Mikuláša.


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota