V Trnave na mestskej poliklinike, v Skalici vo všeobecnej ambulancii pre deti a dorast na Ružovej ulici a v Dunajskej Strede na Veľkoblahovskej ceste budú v sobotu 15. apríla očkovať proti vírusu HPV. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) pripravil špeciálny očkovací deň proti ľudskému papilomavírusu, vírusu v rámci prevencie pred onkologickým ochorením u oboch pohlaví.

ilustračné foto

TTSK pripravil pre vakcináciu prihlasovací formulár. Dostupný je aj na weboch cakarentt.sk alebo trnava-vuc.sk. Z informácií vyplýva, že bezplatne budú zaočkované dievčatá a chlapci vo veku 12 rokov, mladší a starší s odstupňovaným doplatkom pri spravidla dvoch až troch dávkach. Na stránke sú aj presné adresy ambulancií. Bezpečnosť vakcíny bola podľa riaditeľky odboru zdravotníctva TTSK Lucie Šmidovičovej opakovane potvrdená svetovými zdravotníckymi organizáciami, vykonávajúcimi dozor nad bezpečnosťou liekov.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

HPV je najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou. Infikovať HPV vírusom sa dá nielen pri pohlavnom styku, infekcia sa prenáša aj bežným kontaktom s kožou alebo sliznicou infikovaných osôb, existuje viac ako 150 typov tohto vírusu, z nich niektoré spôsobujú rakovinu. Keďže vírus často nevykazuje žiadne symptómy, väčšina ľudí ani nevie, že ho má.

TTSK zabezpečil podľa Šmidovičovej na propagáciu očkovania informačnú kampaň, do ktorej zainteresoval popri pacientskych organizáciách aj zdravotnícke školy. Ich žiaci oslovovali rovesníkov na iných školách.


.
Toto je čítané

Polícia hľadá 36-ročného Milana z Holíča

Policajti pátrajú po nezvestnom, 36 ročnom Milanovi Verešovi z mesta Holíč. Mladý…

BM: Ustekana sobota