V mnohých domácnostiach boli počas Veľkej noci na stole sladké dobroty „sekulské drobné“ – nadýchané koláčiky s makovou, tvarohovou, orechovou a lekvárovou náplňou, ktoré na Záhorí s láskou pečie cukrárka Zuzana Albertini. Rodáčka zo Sekúľ vlastní cukrársku firmu Pocheraje a svoje zručnosti v pečení koláčikov si cibrila priamo v Miláne.

Vaša profesia je na míle vzdialená od cukrárskeho remesla. Aké cesty osudu vás teda doviedli k pečeniu?

Stredoškolské štúdiá som absolvovala na SOU Spoje a neskôr som pokračovala vo vysokoškolskom štúdiu filozofie na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity. Moje profesijné skúsenosti sú pomerne rozmanité. Pracovala som v cestovnej agentúre aj v oblasti medzinárodnej kamiónovej dopravy. Tiež som žila a pracovala v zahraničí, v Nemecku a Taliansku, kde som nadobudla cenné pracovné skúsenosti. A práve tie ma dotiahli až k mojej vášni pre cukrárstvo, vďaka čomu som dnes hrdou majiteľkou vlastnej cukrárskej výrobne v Sekuliach.    

Vy a sladké – aký máte vzťah?

Milujem sladké, možno aj vďaka tomu, že som s ním vyrastala. Každú nedeľu sme mali rodinnú tradíciu – piekli sme buchty z kysnutého cesta. A moja starenka robila tie najlepšie buchty na svete. V čase, keď som chodila na internát, starenka mi pekne zabalila škatuľky plné sladkostí, ktoré som si s radosťou dopriala počas dlhých školský dní. Aj dnes mám stále sladké rada. Možno aj preto som sa rozhodla pre štúdium cukrárstva a získala titul Pasticciere professionista.

Pamätáte si ešte na vlastné cukrárske začiatky?

Moja prvá skúsenosť s pečením sa zrodila z potreby nájsť kreatívny výstup pre náročnú prácu, ktorú som vykonávala ako manažérka kamiónovej dopravy. Začiatky boli viac o dekorovaní – zdobení torty, a tak sa zo mňa stala zanietená „cake-maniačka“. Vzrušenie z vytvárania vlastných dielok v kuchyni a radosť z toho, že som mohla svojich blízkych potešiť, boli pre mňa neodolateľné. Po nakúpení asi milióna cukrárskych pomôcok som cítila potrebu zdokonaliť sa, preto som sa zaregistrovala na kurz modelovania kvetov, ktorý mi pomohol zlepšiť svoje zručnosti a kreativitu.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Vaša vášeň pre sladké vás neskôr priviedla až do Milána, na špeciálny cukrársky kurz Academia Italiana Chef. Čo pre vás pôsobenie na tejto akadémii znamenalo?  

Príprava tort a koláčikov ma natoľko pohltila, že som pocítila túžbu ďalej sa v tejto oblasti vzdelávať, ale už na profesionálnej úrovni. Chcela som sa učiť od najlepších a keďže ovládam taliančinu, rozhodnutie padlo na Miláno. Na akadémii nás na prvej hodine privítali tým, že nemáme byť sklamaní, ak si neodnesieme veľa receptov. Že nás ale naučia vytvárať si svoje vlastné recepty, a to vďaka tomu, že sa veľa naučíme o prvotných surovinách, procesoch pri pečení a spracovávaní čerstvých surovín. Toto štúdium bolo kľúčovým krokom pre môj vlastný biznis, otvorilo mi to obrovské možnosti pri tvorení nových receptov a vlastných cukrárskych postupov.

Sekulské drobné

V Miláne ste pracovali v tíme najprestížnejších cukrárskych majstrov a hovoríte, že odvtedy si ctíte všetky cukrárske receptúry. Čo ešte ste sa od týchto majstrov naučili?

Mala som to šťastie byť súčasťou tímu v Passticeria Martesana, kde som sa učila aj od cukrárskeho majstra sveta z roku 2015 Dávida Comaschiho. Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré som sa tu naučila, bolo to, že kreativita a zručnosti nie sú ničím bez vynikajúcej kvality surovín. Jej význam a vplyv na konečný výsledok je nenahraditeľný. Bolo pre mňa prekvapením, že tie najlepšie a najzložitejšie dezerty sa vytvárajú z jednoduchých základných surovín a bez použitia akýchkoľvek polotovarov. To sa pre mňa stalo novým štandardom a dodnes si to ctím pri každom recepte.

Sekulské drobné

Po návrate z Talianska ste založili vlastnú firmu Pocheraje. Záhoráci určite vedia, že toto slovo v našom nárečí označuje zákusky. Aký bol váš cieľ a ako sa vám ho darí napĺňať?

Keď som sa vrátila domov, chcela som svoju vášeň pre pečenie zdieľať s ostatnými. Mojím cieľom bolo vytvárať dezerty, ktoré budú nielen chutné, ale aj vizuálne zaujímavé. Chcela som priniesť niečo nové, aby sme ukázali, že pečenie môže byť aj umením. Samozrejme, okrem cieľa ponúkať kvalitné a originálne dezerty, sme mali ešte jeden dôležitý zámer – zachovať tradíciu sekulských drobných ako známeho a obľúbeného koláčika v našom regióne. Sme hrdí na to, že sa nám to podarilo a naše sekulské drobné sú stále obľúbené medzi našimi zákazníkmi. Od začiatku sme sa snažili vyvíjať a zdokonaľovať naše recepty a neustále sa usilujeme prinášať nové chute. Keďže pečenie pre mňa nepredstavuje len zdroj obživy, ale aj vášeň, vždy dodržiavam najvyššiu kvalitu surovín a recepty zostavujem tak, aby boli jedinečné a nezabudnuteľné. Pozornosť sa snažím venovať každému detailu. Dnes naše zákusky predávame v Bratislave na Tržnici Nivy a v kaviarni Priestor. Zákazníci si môžu vyberať z množstva dezertov, ktoré sú vyrobené z najkvalitnejších surovín. V ponuke máme tradičné zákusky aj moderné a netradičné dezerty. Každý je však vytvorený s láskou. Som naozaj veľmi hrdá na to, ako sme sa posunuli, a naším cieľom stále zostáva zdokonaľovať sa. Pre mňa je pečenie naozaj umením a chcem prinášať radosť a spokojnosť všetkým, ktorí ochutnajú moje výrobky.

Vráťme sa ešte k sekulskému drobnému – tieto koláčiky sú totiž legendárne a milujú ich, samozrejme, nielen Sekuľčania. Aké je tajomstvo receptu?

Sekulské drobné sú skutočne unikátnym produktom a radi by sme ich dostali do povedomia aj mimo nášho regiónu. Naša rodina má recept od známej sekulskej cukrárky pani Stankovej. V priebehu času sme ho zdokonaľovali a upravovali, aby sme dosiahli ideálny výsledok. História sekulských drobných siaha až do minulého storočia a tieto koláčiky boli súčasťou mnohých osláv a svadieb. S potešením sme ich poskytli aj na svadby v zahraničí, napríklad do Českej republiky, Nemecka či Švajčiarska.


.
Toto je čítané

Cez víkend bude opäť uzatvorený tunel Sitina

Bratislavská polícia pripomína vodičom dopravné obmedzenia v tuneli Sitina, ktorý bude počas…

BM: Ustekana sobota