Ihrisko pri športovej hale Malina a jeho okolie prechádza v posledných mesiacoch komplexnou rekonštrukciou. Práce pokročili a od konca marca sa už montujú hracie prvky.

Studené počasie trochu komplikuje pokládku dopadových plôch. Je totiž potrebné, aby sa v noci držali teploty vzduchu nad 10 stupňami Celzia, tento fakt má vplyv na životnosť dopadových plôch. Po Veľkej noci sa budú sadiť stromy, záhony i trávnatý koberec. Súbežne sa bude dopĺňať mobiliár lavičiek a košov a pristúpi sa aj k výmene verejného osvetlenia. Predstavíme vám niektoré prvky, ktoré budú súčasťou ihriska.

 

Ihrisko je koncipované najmä pre staršie deti nad 5 rokov, ktoré sa zúčastňujú na rôznych zväčša športových podujatiach v športovej hale. Na novom ihrisku tak môžu aktívne tráviť čas, keď práve nemajú zápas či vystúpenie. Nachádzajú sa tu však aj prvky pre najmenšie deti – tie sú situované v najbližšom možnom priestore pri budove.

Ihrisko bude rozčlenené na viac zón. Po príchode z centra mesta bude návštevníkov vítať oblúk DNA. Ide o preliezačku v tvare veľkej špirály, ktorú tvorí mohutný ohnutý kovový stĺp kotvený do terénu. Ďalší herný prvok – Hula loop – imituje plachtenie na surfe. Je to zároveň hra, pri ktorej môže dieťa balansovaním a prenášaním váhy posúvať guľôčku v drážke dosky. Táto aktivita je prospešná pre koordináciu svalov. Dominantným prvkom na ihrisku bude drevená kocka postavená na roh. Preliezačka je vskutku objemná (5,1 x 4,4 x 4,5 m), skladá sa z vonkajšej drevenej konštrukcie a vnútornej siete. Pozitívne ovplyvňuje rozvoj detí a pobáda ich k zdravému súťaženiu a pohybu.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Jedným z najväčších lákadiel bude iste kolotoč Mobilus, Tento prvok spája možnosti závesnej hojdačky a kolotoča. Rodičia i deti ju môžu poznať z ihriska na Břeclavskej ulici i z neďalekého Kostolišťa. Táto hojdačka nemá váhové obmedzenie. Nebude chýbať ani ďalší kolotoč pre starších a odvážnejších návštevníkov s rotačným prstencom na sedenie a pevným stredovým kruhom. Kolotoč je navyše vyosený voči horizontálnej rovine, vďaka čomu je veľmi dynamický. Na ihrisku nájdeme aj dve trampolíny s priemerom jeden meter, ktoré budú zapustené do gumeného povrchu a budú v rovine s okolitým terénom. Plocha trampolíny má textilný povrch pretkaný oceľovými lankami s úpravou proti vandalizmu.

Pre najmenších návštevníkov tu bude umiestnené pieskovisko s drevenou ohrádkou a herným domčekom z dreva zo severskej borovice. Iste zaujme aj plastika hrocha, určená pre najmenšie deti na rozvoj ich koordinácie, motoriky a orientácie v priestore. Vďaka členitosti je socha uspôsobená na preliezanie a vyliezanie.

Jednotlivé herné zóny budú oddeľovať gumené polguľové kopčeky, ktoré majú okrem doplnkovej hernej funkcie aj ochrannú funkciu bezpečnostných zón jednotlivých herných zariadení. Dopadovým povrchom je takmer bezúdržbový liaty gumený povrch v odtieňoch zelenej farby. Aj samotné hracie prvky budú zeleno – modré v kombinácii s drevom.

Ihrisko pri Maline bude po rekonštrukcii spĺňať vysoké európske štandardy bezpečnosti, odolnosti a trvácnosti. Bude sa rovnako vyznačovať veľkou odolnosťou voči vplyvom počasia i vandalizmu. Malacky sa tak budú môcť pochváliť verejným priestorom na európskej úrovni.

Spomínané úpravy sú prvou etapou komplexnej revitalizácie Sasinkovej ulice. Ihrisko od cesty oddelí nový chodník smerom na Kollárovu ulicu a bude sa rekonštruovať aj samotná vozovka na Sasinkovej. Do rekonštrukcie neskôr pôjde aj Športová hala Malina. Jej predná časť, kde je aktuálne kaviareň, bude tiež vyzerať inak. Mesto už má finálny návrh, ako bude Malina po rekonštrukcii vyzerať. V najbližšom období bude hľadať zhotoviteľa projektovej dokumentácie na rekonštrukciu a žiadať o dotáciu na jej financovanie.

Natália Jánošová, Malacky.sk


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota