Dospievanie sa skončilo, ale akné zostáva? Špecialisti – o príčinách akné po 30 a metódach boja proti nemu.

Akné je zápalové ochorenie kože, ktorého príčinou je nadmerné vylučovanie kožného mazu, v dôsledku čoho dochádza k zablokovaniu mazovej žľazy a vzniku vyrážok. Ide o najčastejšie ochorenie mazových žliaz, ktoré sa vyskytuje od detstva až po starobu.

Akné je zápalové ochorenie kože, ktorého príčinou je nadmerné vylučovanie kožného mazu, v dôsledku čoho dochádza k zablokovaniu mazovej žľazy a vzniku vyrážok. Ide o najčastejšie ochorenie mazových žliaz, ktoré sa vyskytuje od detstva až po starobu.

Prečo akné nezmizne s vekom a ako sa zbaviť akné

Na základe dlhoročných skúseností špecialisti kliniky estetickej medicíny zhromaždili a zostavili v tomto článku hlavné príčiny dlhodobého akné a liečebné metódy, ktoré skutočne liečia a prinavracajú pokožke zdravý vzhľad.

Na začiatok si povedzme o príčinách, ktoré spôsobujú vyrážky, a to v dôsledku patogénnych vplyvov alebo hormonálnych porúch dochádza k zmenám v chemickom zložení v horných vrstvách epidermy. Zvyšuje sa sekrécia mazových žliaz a mení sa zloženie mazu. Vzniká bakteriálna nerovnováha – rozmnožovanie niektorých baktérií a potlačenie rozmnožovania iných. V dôsledku týchto procesov sa začne zápalová reakcia. U niektorých pacientov je akné dedičné ochorenie (vysvetlené zvláštnosťami štruktúry mazových žliaz a genetickou citlivosťou na patogény).

Akné u tínedžerov

Na pozadí hormonálnych zmien súvisiacich s vekom, môže sa zvýšiť hladina testosterónu, v dôsledku čoho sa aktivujú mazové žľazy, ktoré nadmerne produkujú maz (kožný maz). Je to výborným živným prostriedkom https://makeup.sk/brand/30469/  na rozmnožovanie baktérií. Preto majú tínedžeri celkom bežnú mastnú pleť, otvorené a uzavreté komedóny, čo následne vedie k akné.

Pozrime sa na dve hlavné príčiny vzniku a typy akné.

Vnútorné príčiny (endogénne) akné:

  • pred menštruáciou;
  • hormonálne zlyhanie;
  • obdobie tehotenstva;
  • tínedžerský vek;

Vyrážky sa môžu vyskytnúť aj v dôsledku ochorení gastrointestinálneho traktu (dysfunkcia žlčníka, zápal žalúdka, pankreatitída).

Pomerne často sa akné prejavuje ochoreniami nadobličiek a dysfunkciou vaječníkov.

U mnohých pacientov je častý stres sprevádzaný výskytom akné, pretože stres je sprevádzaný uvoľňovaním veľkého množstva hormónov a ovplyvňuje tak všetky systémy nášho tela. Ale zastavme sa zatiaľ pri koži. Keď sme v strese, naše telo reaguje uvoľnením veľkého množstva hormónu kortizolu. V priebehu času kortizol ovplyvňuje prácu mazových žliaz, ktoré začínajú produkovať viac mazu. Toto následne vedie k vzniku akné. Dlhotrvajúci stres tiež zhoršuje schopnosť pokožky produkovať elastín a kolagén, čo má vplyv na vznik mimických a hlbokých vrások.

Vonkajšie príčiny výskytu zápalových prvkov na koži tváre a liečba akné.

Hlavnou vonkajšou príčinou akné je nesprávna domáca starostlivosť.

Nesprávny výber produktov starostlivosti o pleť a dekoratívnej kozmetiky môže viesť k upchatiu pórov a ďalším zápalom. Pri výbere ošetrujúcich produktov by ste mali uprednostniť produkty označené ako „nekomedogénne“. Nevyhnutné je kvalitné čistenie pleti a jej neustále zvlhčovanie. Takéto postupy ako lekárske masky, peelingy, preventívne čistenie pomôžu výrazne a rýchlo zlepšiť stav pokožky. Naši kozmetológovia vám pomôžu vybrať správnu starostlivosť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou liečby a prevencie akné.

Treba však pamätať na to, že agresívny chemický peeling a mechanické čistenie môžu vyrážky zhoršiť, preto je potrebné pred zákrokom konzultovať s odborníkom, ktorý zákrok je vhodný pre váš typ pleti a pomôže v boji s vaším problémom. Ďalším provokujúcim faktorom je nadmerné vystavovanie sa slnku a vysušovanie pokožky. Kompenzačne to vedie k zvýšenému vylučovaniu kožného mazu, upchávaniu pórov a exacerbácii akné.

Defekty, ktoré sa vyskytujú na koži počas akné a najlepšie spôsoby liečby akné:

Uzavreté komedóny sú hrudky telovej farby, ktoré mierne vyčnievajú nad úroveň kože a obsahujú kožný maz (kožný maz).

Otvorené komedóny – vznikajú v dôsledku upchatia mazových žliaz kožným mazom, nazývajú sa aj „čierne škvrny“.

Papuly sú malé, zápalové uzliny s priemerom 2-3 mm, ktoré nemajú hnisavú hlavičku. Vystupujú nad úroveň pokožky a obsahujú kožný maz. Často sprevádzané bolesťou.

V dôsledku zahojených vyrážok, na koži často zostávajú pigmentácie a jazvy.


.
Toto je čítané

Čo prináša 16. číslo Záhoráka

16. číslo najčítanejšieho regionálneho týždenníka opäť prináša udalosti zo Záhoria, ktoré stoja…

BM: Ustekana sobota