Slovenské národné múzeum (SNM) – Historické múzeum vlastní najväčšiu muzeálnu zbierku holíčskej keramiky na Slovensku. Pestrý výber fajansového a kameninového tovaru môžu obdivovať návštevníci Bratislavského hradu na jeho 3. poschodí na výstave s názvom Príbeh holíčskej manufaktúry. Potrvá do konca roka.

Holíčsku manufaktúru založil v prvej polovici 18. storočia František Štefan Lotrinský, manžel Márie Terézie. Výrobky z nej sú dodnes atraktívne a v múzeách patria k cenným akvizíciám a k jedným z najdôležitejších zbierkových predmetov.

“Výstava je akýmsi vesmírom keramiky, kde sa navzájom prelína rôznorodá škála tvarov a dekórov produkcie holíčskej manufaktúry, v netradičnej inštalácii s ukážkami tvorby nielen svetových dielní, ktoré ju ovplyvnili, ale aj ľudových hrnčiarov, pre ktorých sa stala dôležitou inšpiráciou,” približuje výstavu jej kurátorka a autorka Andrea Milanová zo SNM – Historického múzea.

Záhorácke rádio 2024 01

Prostredníctvom zhruba 500 predmetov prezentuje jedálenské servisy, nádoby vyrábané vo veľkosériách, dekoratívne stolové predmety, predmety dennej potreby. Zastúpené sú solitérne kusy či drobné plastiky. “Predstavujú život a stolovanie nielen vysokej šľachty, pre ktorú boli pôvodne určené, ale aj odberateľov z radov mešťanov,” dodáva Milanová k výstave, ktorej spoluautorom je Daniel Hupko z Múzea mesta Bratislavy.

Vystavené predmety sú prevažne zo zbierok SNM – Historického múzea, k atraktivite výstavy však prispeli aj ďalšie múzeá a súkromný zberateľ, ktorí zapožičali zaujímavé predmety, vyrobené v holíčskej manufaktúre.

Autori upozorňujú, že výstava predstavuje odbornej i laickej verejnosti výrobky holíčskej manufaktúry po prvý raz v rozsahu, ktorý zodpovedá takmer celej škále v Holíči vyrábaného tovaru. Dopĺňajú ich práce ľudových hrnčiarov, pre ktorých bola holíčska produkcia dôležitou inšpiráciou.


.
Toto je čítané

Senickí dôchodcovia sa stretli na výročnej schôdzi

Na výročnej členskej schôdzi Miestnej organizácie JDS Senica sa v dome kultúry…

BM: Ustekana sobota