Mestu sa podarilo zachrániť 171-ročnú synagógu. Stala sa z nej národná kultúrna pamiatka.

Strecha synagógy pred rekonštrukciou | Zdroj: FB Synagóga Šaštín

História synagógy v meste Šaštín-Stáže sa tiahne až do 14. storočia, kedy židovská obec získala pozemok od grófa Marca Czobora. Na pozemku sa v 19. storočí postavila synagóga, ktorá bola menšia a časom aj technicky nevyhovujúca. Preto sa ju rozhodli prestavať. Došlo k tomu v tom istom storočí, a takto vznikla synagóga v podobe, v akej ju poznáme dodnes.

„Táto pôvodná podoba budovy vydržala do konca druhej svetovej vojny. Po vojne nastal drastický príbeh. Budova prešla pod správu JDR Šaštín a mala rôzne pracovné využitia – sýpka, sklad, opravovňa a tak ďalej. Budova bola za toto obdobie zdevastovaná,“ povedal primátor mesta Šaštín-Stáže Radovan Prstek.

Dobrovolníci, ktorý pomáhali počas rekonštrukcie | Zdroj: FB Synagóga Šaštín

Budova bola dlhú dobu v rukách súkromných majiteľov. Nová kapitola príbehu sa začal písať len nedávno, a to za pomoci Pavla Demeša, ktorý si budovu všimol ešte pred asanáciou.

Synagóga so 171- ročnou históriou sa stala Národnou kultúrnou pamiatkou v roku 2019. Systematické kroky viedli k tomu, že sa budovu naozaj podarilo zachránili. Za posledné roky sa na budove vymenila strecha a mesto dostalo grant od Trnavského samosprávneho kraju. Činili sa tiež dobrovoľníci, ktorí vykonali okolo stavby neskutočne veľa práce.„Synagógu navštívilo naozaj veľa významných ľudí. Boli to veľvyslanci okolitých krajín ale aj predstavitelia cirkvi na Slovensku,“ dodal primátor mesta a vysvetlil aké plány majú so synagógou do budúcna.

Objekt bol sprístupnený aj verejnosti a to na podujatí s názvom Nezabudnutí susedia. Podujatie bolo spomienkou tryzny a konalo sa na deň obetí holokaustu.
Synagóga po prestavbe na komerčné účely | Zdroj: Synagógy Slovenska
Overené správy a príbehy, ktorými žijete. Každý deň v Trnavskom rádiu.

.