“Najlepšie nápady mám vtedy, keď idem na bicykli z Brodského do prístavu Baťov kanál v Skalici,” prezradil nám prozaik Jozef Kollár, ktorý v týchto dňoch vydal novú knihu poviedok s názvom Spodobovanie.

Väčšinu z 24 zaujímavých próz napísal autor na svojej chalupe v Brodskom, námety na ďalšie si priniesol z ciest po Európe. “Jednotlivé prózy píšem dosť dlhý čas. Niekedy mám poviedku odloženú v počítači aj niekoľko rokov, pretože nechcem uponáhľať jej záver. Nemám rád príliš otvorené konce, pripadá mi to tak, akoby ani autor nevedel, čo ďalej, ako príbeh ukončiť,” vraví Jozef Kollár.

Podľa neho za originálny záver prózy často môže nečakaná myšlienka, ktorá príde znenazdajky – pred spaním, uprostred nákupu, pri zametaní verandy, alebo na bicykli. “Môže sa stať aj to, že z pointy fiktívneho príbehu ostane autor mierne prekvapený alebo nadšený. Ak to nadšenie na druhý deň nevyprchá, potom takýto záver poviedky stojí za úvahu. V nadnesenom význame je to niečo podobné ako chytanie rýb v mútnej vode,” zamýšľa sa autor.

Príbehy Kollárových najnovších poviedok, o ktorých tvrdí, že sa nestali, môžu byť rozhľadenému pozorovateľovi niektorých udalostí z nášho blízkeho i vzdialenejšieho sveta podozrivo povedomé. Autor o tom od začiatku ich vzniku vie. Výsledkom sú jedinečné príbehy a ich “spodobovanie” s často až absurdnými rozmermi…

Knihu kúpite vo vašom obľúbenom kníhkupectve alebo online na famaart.sk.


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

3D filamenty 2023