Áno, staršie telo je iné ako telo dvadsiatnika, a preto si tiež zasluhuje inú starostlivosť. Neznamená to ale, že nepatrí do plaviek. Pri správnom výbere môže totiž kúpací úbor vyzerať skvele na každom. Ako vybrať dokonale padnúce plavky v zrelom veku na internete a ako sa o ne starať tak, aby nám dlho vydržali krásne?

1. Dvakrát meraj, raz objednaj alebo správna veľkosť je základ

Na každom e-shope alebo internetovom obchode si môžete všimnúť, že veľkostné tabuľky sa u rôznych produktov ľahko líšia. Je to tým, že každý má svojho výrobcu, a preto je pred kúpou oblečenia alebo spodnej bielizne dôležité správne premeranie. Oblečte si svoju obľúbenú podprsenku, ktorá prsia nezmenšuje ani nezväčšuje, a zmerajte si obvod cez prsia v úrovni bradaviek. Meter sa snažte mať vo vodorovnej polohe. Táto hodnota vám ukáže, aký obvod podprsenky si máte zakúpiť (napríklad 70, 85, 90 atď.).

Druhé, čo treba premerať, je obvod pod prsiami. Tu je potrebné mať krajčírsky meter tesne pod prsiami a opäť vo vodorovnej polohe. Pri meraní vydýchnite a od čísla odčítajte 2 až 3 centimetre. Finálne číslo vám prezradí vašu veľkosť košíčkov (napríklad B, C, D atď.).

Ďalej je dobré si premerať aj pás a boky, aby ste zistili svoju veľkosť nohavičiek. Obzvlášť potom, keď si chcete zaobstarať plavkové nohavičky s vysokým pásom alebo jednodielne plavky. Krajčírskym metrom si zmerajte obvod pása v najužšej časti trupu. Boky si naopak zmerajte v najširšom mieste.

2. Spoznajte svoj typ postavy

Plavky pre dámy sa vyrábajú v rôznych strihoch. Aby vám naozaj sedeli a zbytočne nepriťahovali pozornosť k problematickým partiám, je dôležité spoznať svoj typ postavy. Pokiaľ máte užšie ramená a širšie boky siahnite po klasických jednodielnych plavkách s menej výrazným spodným dielom a farebnejším či zdobenejším vrškom. Je vaša postava v tvare obráteného trojuholníka? Pokiaľ máte širšie ramená a úzky pás, poobzerajte sa po plavkách s výraznejším spodným dielom. Nebojte sa ani volánikov, riasení alebo aplikácií.

Ženy s postavou do tvaru jablka majú úzke ramená, širší pás a výraznejší zadoček a bruško. Takýmto postavám zalichotia pohodlné jednodielne plavky. Niektoré modely sa dokonca robia so zoštíhľujúcim efektom v oblasti bruška. Skvelou voľbou sú aj elegantné plavky tankiny. Tie sú kombináciou jednodielnych a dvojdielnych plaviek – zakryjú vám bruško, ale pritom nebudú brániť v opaľovaní.

Pobyt pri vode si môžete spríjemniť plážovými doplnkami. Či už siahnete po plážových šatách, tunikách alebo po pareo šatkách, budete nielen chránená pred slnečnými lúčmi, ale ešte budete vyzerať veľmi elegantne.

3. O plavky sa starajte s láskou

Len máločo dokáže tak zamrzieť ako keď plavky po prvej návšteve kúpeľov, bazéna alebo kúpaliska stratia farbu a pružnosť. Našťastie ale existuje zopár osvedčených rád, vďaka ktorým vám plavky budú dlho robiť parádu.

  • Plavky pred prvým použitím preperte vo vlažnej vode a nechajte uschnúť vo vodorovnej polohe. Aby vystužené košíčky nestratili svoj tvar, podložte ich uterákom alebo utierkou.
  • Až budú plavky mokré – tentoraz z kúpania – preneste ich domov zabalené v utierke alebo uteráku. V igelitovom sáčku by sa chlór a soľ do plaviek zažrali ľahšie.
  • Opaľovacie krémy dokážu na plavkách narobiť poriadnu paseku v podobe neodstrániteľných škvŕn. Preto si plavky oblečte až potom, čo sa krém poriadne vstrebe.
  • Plavky po každom nosení vyperte. A to buď iba vo vlažnej vode, alebo v zmesi vody a mydla s neutrálnym pH. Vyhnite sa ale aviváži. Tá by mohla neodvratne zničiť vlákna plaviek.
  • Aj so sušením opatrne. Plavky sušte vo vodorovnej polohe a vyhnite sa priamemu slnku, sušičke aj radiátorom. Plavky určite nežehlite.

.