Trnavský samosprávny kraj (TTSK) začal prostredníctvom svojej spoločnosti Zdravá župa poskytovať služby mobilného hospicu. TASR o tom informoval odbor komunikácie.

Komplexná paliatívna starostlivosť je určená pre pacientov s nevyliečiteľným ochorením a zomierajúcich pacientov v ich domácom prostredí.

Ide o komplexnú paliatívnu starostlivosť o pacientov s nevyliečiteľným ochorením, ako aj zomierajúcich pacientov. Lekár so zdravotnou sestrou navštívi pacienta priamo v jeho domácnosti, kde jeho zdravotný stav stabilizuje. Vnímame, že o službu je dlhodobo veľký záujem, a preto je zámerom vytvoriť sieť mobilných hospicov a pokryť tak celé územie kraja,” uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Macek Knihy.Zahori

Služba je poskytnutá na návrh lekára a záujemcovia sa môžu registrovať prostredníctvom registračného formulára na webovej stránke www.zdravazupa.sk.
Paliatívna starostlivosť má za cieľ zlepšiť kvalitu života pacientom a ich príbuzným, ktorí sú vystavení vážnemu ochoreniu, a zároveň predchádzať a zmierniť utrpenie v oblasti život ohrozujúcich ochorení. Prostredníctvom starostlivosti sú pacientovi diagnostikované a následne liečené bolesti a iné fyzické či psychosociálne problémy.

“V roku 2022 podpísala krajská samospráva s Fakultnou nemocnicou v Trnave memorandum o spolupráci v oblasti poskytovania dlhodobej paliatívnej a ošetrovateľskej zdravotnej starostlivosti prednostne v domácom prostredí. Práve nová služba mobilného hospicu je jeho pilotným projektom a verím, že skvalitní život všetkým, ktorých ťažké ochorenie postihuje,” doplnil predseda TTSK.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota