Pravdepodobne ste už počuli svojho zubára povedať, že kľúčom k čistým a zdravým ústam je čistenie 2-krát denne a 2 minúty na jedno čistenie.

Čistenie zubov je taká bežná činnosť, že o svojej technike pravdepodobne príliš nepremýšľate. Ale ako sa ukázalo, na technike záleží – veľmi! Čistenie zubov správnym spôsobom ich môže udržať dostatočne čisté, aby ste zabránili zubnému kazu a iným zubným problémom, zatiaľ čo ich nesprávne čistenie ich môže skutočne poškodiť.

Naučte sa, ako si správne čistiť zuby

Tu je to, čo potrebujete vedieť o správnom spôsobe čistenia:

  • Správny uhol: Hlavné je nakloniť kefku k ďasnu pod uhlom 45 stupňov. Tam, kde sa ďasno stretáva so zubom, nakloňte zubnú kefku nadol a používajte krátke, krúživé ťahy
  • Nepreháňajte to: Nie je potrebné drhnúť! V skutočnosti príliš silné čistenie môže spôsobiť poškodenie zubov a ďasien. Použite jemný tlak a dôverujte svojej zubnej kefke, že zvládne prácu, na ktorú bola vyrobená.
  • Zasiahnite každú stranu zuba: Ako sa hovorí, nenechávajte kameň na kameni – alebo v tomto prípade žiadny zub nevyčistený. Dbajte na to, aby ste každú stranu zubov, vrátane lícnej strany, hryziacej strany. Nezabúdajte aj na jazyk.

Tradičná vs. elektrická zubná kefka: Záleží na tom?

Štúdia z roku 2021 zistila, že elektrické zubné kefky odstraňovali z molárov viac plaku ako manuálne zubné kefky, hoci nepreukázali žiadny rozdiel v odstraňovaní povlaku z rezákov. A štúdia z roku 2022 zistila, že po 12 týždňoch používania elektrickej zubnej kefky sa u 86 % účastníkov prejavilo znížené krvácanie z plaku a ďasien.

AKO POUŽÍVAŤ ELEKTRICKÚ ZUBNÚ KEFKU SONICARE

Mnoho ľudí sa učí čistiť si zuby ako deti krúživými pohybmi s manuálnou zubnou kefkou. Sonicare kefka urobí prácu za vás, vibračným pohybom, ktorý sa rovná viac ako 30 000 ťahom štetcom za minútu! Jednoducho nakloňte kefku pod 45-stupňovým uhlom smerom k línii ďasien, stlačte tlačidlo „On“ a jemne podržte kefku na oboch stranách každého zuba niekoľko sekúnd. Sonická kefka môže byť vybavená časovačom, ktorý automaticky zastaví kefku po dvoch minútach, čo je odporúčaná doba čistenia. A ktorá je najlepšia sonická kefka?

VÝHODA ELEKTRICKEJ ZUBNEJ KEFKY SONICARE

Zubné kefky Sonicare vynikajú pri odstraňovaní zubného povlaku, bielení zubov a podpore zdravých ďasien. Pri správnom používaní môžu tieto kefky viesť k zdravším ďasnám už za dva týždne. Sonická zubná kefka Philips Sonicare využíva „sonickú“ technológiu, ktorá vytvára zametací pohyb na odstránenie zubného povlaku a vytváranie mikrobublín, ktoré sa môžu dostať hlbšie medzi zuby ako iné kefky.


.

Trnavské rádio Tak akorát 2024