Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v minulom roku vymenila oplotenia na viacerých úsekoch diaľnic D2 a D1 za nové typy. Tie sú podľa NDS kvalitnejšie, vyššie a zasadené hlbšie do zeme, čím sa zvýšila bezpečnosť na miestach, kde často dochádza k nebezpečným stretom s lesnou zverou. Informuje o tom NDS na svojom webe.

foto NDS

Nové oplotenie meria 180 cm, má lepšie upevnenie a zasadzuje sa hlbšie do zeme, konkrétne 20 cm. “Vďaka týmto parametrom je oplotenie účinné voči drobnej aj väčšej zveri a aj voči tým obyvateľom lesa, ktorí by plot chceli podhrabať,” informuje NDS. Oplotenie je zaistené tromi napínacími drôtmi.

Obnovili sa približne 10 kilometrov oplotenia na úsekoch s najvyšším rizikom stretu so zverou – na diaľnici D2 medzi Bratislavou a Malackami a na diaľnici D1 v niektorých častiach stredného a východného Slovenska. V tomto roku sa plánuje vymeniť ďalších približne 8 kilometrov oplotenia.

Plocha draka Knihy.Zahori

NDS tiež využíva pachové plašiče, najmä v období párenia lesnej zveri. Pachový materiál sa aplikuje na drevené stĺpiky a zvodidlá, čím sa odvádza zver od diaľnic. Tento systém sa momentálne používa na diaľnici D4 medzi Záhorskou Bystricou a Devínskou Novou Vsou na celkovej dĺžke 7 kilometrov.

Napriek týmto opatreniam NDS apeluje na vodičov, aby počas obdobia ruje zvýšili opatrnosť na cestách, keďže pohyb zveri môže byť nevyspytateľný. “Prosíme motoristov, aby dbali na zvýšenú opatrnosť,” zdôrazňuje NDS.


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota