Vychádzajúce hviezdy, žánrová pestrosť, jazz, rap, inštrumentál, pop aj punk, divadlo pre deti, diskusie, pingpong. Aj taká bude Fest Fiesta 2023, ktorá svoje brány otvorí už 3. júna v areáli Spoločenského domu Kunov v Senici.

V aktuálnom ročníku festivalu sa organizátori pri tvorbe line-upu hudobne zamerali najmä na podporu mladých talentov a vychádzajúcich “hviezd”, pričom v rámci dramaturgie kládli opäť dôraz na žánrovú pestrosť.

Darkness Positive, autor: Darkness Positive

Festival je tiež známy tým, že do našich končín prináša kapely, ktoré tu nikdy predtým nehrali. Tak to bude aj v prípade vychyteného ženského dua Meowlau x Val, ktoré sa po minuloročnom vydanom EP Nevermind teší obľube u kritikov ako aj nadšencov pre mladú sviežu tanečnú hudbu. Kapela bola dokonca nominovaná na Radio_Head Awards v kategórii Objav roka 2022 a Elektronická hudba 2022. Drumnbass&pop projekt v zložení Laura Jašková (elektronická produkcia, elektrická basa) a Valentína Vlková (spev) dopĺňa majster live dramáčových beatov, Martin Miklis. Na aktuálnom ročníku sa predstavia aj Darkness Positive na čele so Šimonom Švidraňom. Vynikajúci hudobníci na scéne pôsobia síce už roky, zaujali však najmä vďaka posledným nahrávkam so žánrovým presahom do jazzu, funku a hip-hopu. Na Fieste sa pripravte na prierez ich doterajšej tvorby vrátane hitov „Zahynul“ či „Poď von“.

FVLCRVM, autorka: @natytheninja

Po tom, čo Pištovi Kráľovičovi aka  FVLCRVM nevyšiel minulý rok návrat na kunovské pódium, pokúsi sa o reparát, a to poriadny. Slovenský producent, dídžej, multiinštrumentalista a spevák, navyše aktuálny držiteľ ceny “Nahrávka roka” za EP Attentioncore v žánrovej kategórii Elektronická hudba v rámci Radio_Head Awards, odohrá na Fieste svoju plnohodnotnú show.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Domácu scénu zastúpi kapela Skuband, ktorá aktuálne chystá novú nahrávku. Zostava v zložení Marián Balážik (basgitara), Pavol Drábek (gitara) a Marek Fila (bicie) vznikla už okolo roku 2010 a ako sami hovoria sú známi nevyberavým žánrom, ktorý nazývajú psychedelický big-beat. Tešíme sa, že sa na festival vrátia s novými aj staršími skladbami.

Džez a Hrúza, autor: Michal Dzubina

Špeciálne vystúpenie pripravuje kapela Džez a Hrúza, ktorá síce pôsobí v Bratislave, väčšina ich členov však vyrastala, a to najmä hudobne, v Senici. Projekt okolo bratov Kopeckých predstaví skladby z ich debutového albumu „Stačí ti“, ktorý práve v týchto dňoch vychádza na CD. Kapela v zložení Ondrej Kopecký (elektrická gitara), Milan Kopecký (spev, rap), Stanislav Zríni (bicie) a Andrej Škrinár (basová gitara) si na Fiestu pozvali hudobného hosťa Rolanda Kánika známeho najmä z formácie Modré Hory. Ten album priamo na festivale aj slávnostne pokrstí.

 

Na hlavnom pódiu to vonku zaklincuje punková úderka Vydrapená bužírka punk system so živelným a svojským vystúpením. VBPS je malokarpatská antišportová legenda, ktorá údajne vznikla ako umelecká odpoveď na dominanciu fitness klubov na Slovensku. Kapela koncertuje s vlastným čašníkom, ktorý sa stará okrem samotných členov aj o odvážnych návštevníkov. Túto show si preto určite nenechajte ujsť. Vnútri to vo finále roztočí dvorný DJ festivalu DJ Ristretko.

 

Ak by vám nestačila vyššie spomínaná hudobná nádielka, na svoje si príde aj detské publikum v rámci divadelného vystúpenia “O príšerne krásnej princeznej” od vychyteného divadelného zoskupenia Féder Teáter. Tešiť sa môžete aj na tradičný pingpongový turnaj a na stagi pod lipami prebehnú diskusie pod moderátorskou taktovkou Dušana Mikušoviča. Hosťami aktuálneho ročníka budú novinári František Pisarovič a Juraj Foltín.

Lístky na podujatie sa predávajú cez portál tootoot.sk. Festival sa uskutoční za podpory Hudobného fondu, Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA a mesta Senica.


.
Toto je čítané

Festival Fest Zdravo v Jánoch prinesie sériu prednášok a rozhovorov o zdravom životnom štýle

Festival zdravého životného štýlu Fest Zdravo v Malom parku pri zdravotnom stredisku…

BM: Ustekana sobota