V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), kde pôsobia dopravcovia Dopravný podnik Bratislava (DPB), Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od 1. júla zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov o 20 percent. V stredu to oznámili zástupcovia hlavného mesta i Bratislavskej integrovanej dopravy, koordinátora IDS BK.

foto ZSSK

“Vzhľadom na výpadky v príjmoch mesta pre prijaté zákony a infláciu je to nevyhnutný krok na zachovanie súčasného rozsahu a najmä kvality dopravných služieb v hlavnom meste,” skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zvýšenie cien sa podľa neho nebude týkať predplatných cestovných lístkov pre deti od šesť do 18 rokov.

Dvadsať percent, o ktoré sa zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov, podľa neho predstavuje kumulovanú mieru inflácie od roku 2021, teda odkedy sa naposledy cena cestovného lístka upravovala. “V praxi to bude znamenať napríklad zvýšenie ceny polhodinového základného cestovného lístka zo súčasných 0,90 eura na 1,10 eura. Cena ročného predplatného cestovného lístka sa zvýši z doterajších 199 eur na 239 eur,” priblížil bratislavský primátor.

Plocha draka Knihy.Zahori

Pri tzv. päťzónovom základnom cestovnom lístku z Miloslavova je napríklad rozdiel v cene 0,40 eura. Cestujúcim odporúčajú používať elektronické formy cestovných lístkov. Dopravcovia zapojení do IDS BK tvrdia, že dali “prednosť” zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave. Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel.

“Za súčasnej situácie nebudeme vedieť garantovať cestujúcim zachovanie kvality, ak sa nič nezmení. Rovnako tak ďalší rozvoj bratislavskej MHD v budúcnosti. Preto pristupujeme k dohode objednávateľov dopravy v Bratislavskom kraji,” poznamenal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.


.

BM: Festival Záhrad