V Bratislavskom kraji sa doposiaľ tento rok vyskytli tri prípady šarlachu u detí. Všetky osoby boli z okresu Malacky. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Katarína Nosálová.

ilustračné foto

“Od 1. januára do 30. apríla 2023 boli RÚVZ Bratislava nahlásené tri ochorenia u detí vo vekovej skupine jeden- až štyri-, päť- až deväť-, desať- až 14-ročných, pričom všetky osoby boli z okresu Malacky. Za mesiac máj neevidujeme k dnešnému dňu žiadne nové prípady tohto ochorenia,” povedala pre TASR. Dodala, že v minulom roku ani v roku 2021 nebolo hlásené žiadne ochorenie na šarlach.

Nosálová ozrejmila, že pri nahlásení prípadu úrad operatívne nariadi izoláciu chorého a zvýšený zdravotný dozor počas ôsmich dní od jeho vyradenia. “V zariadení je potrebné zabezpečiť dodržiavanie ranného filtra pri vstupe do školy, musí sa vykonať dezinfekcia predmetov a plôch a je veľmi dôležité dbať na pravidelné a dôkladné vetranie priestorov. Zároveň je potrebné upozorniť rodičov, aby choré deti nedávali do školského, respektíve predškolského zariadenia,” dodala.

Macek Knihy.Zahori

Čo je šarlach?

Šarlach je bakteriálne ochorenie, ktoré je spôsobené streptokokmi skupiny A. Tieto baktérie vytvárajú toxín, ktorý spôsobuje charakteristické prejavy ochorenia, akými sú červený vyrážkový exantém, najčastejšie na krku, hrudníku a v podpazuší. Medzi ďalšie symptómy patria vysoká teplota, bolesti hlavy a hrdla, často aj bolesti brucha a nevoľnosť. Bez správnej liečby môže šarlach viesť k vážnym komplikáciám, vrátane reumatickej horúčky a poškodenia obličiek. Napriek tomu je šarlach v súčasnosti vďaka antibiotikám účinne liečiteľný, pokiaľ je zistený a liečený včas.

Ak sa u vašich detí objavia príznaky šarlachu, je dôležité okamžite vyhľadať lekára.


.
Toto je čítané

Minulý týždeň zasahoval záchranársky vrtuľník na Záhorí trikrát

Počas minulého týždňa trikrát zasahoval na Záhorí vrtuľník leteckej záchranárskej služby ATE.…

Trnavské rádio Tak akorát 2024