Keby len včely! Koncom mája sa v prírode začína rozťahovať všelijaký iný hmyz, ktorého jediným poslaním je podnikať na nás vražedné útoky! Ako sa chrániť a ako postupovať, keď prelomia našu domobranu a utŕžime bodné rany? Dočítate sa v našom článku.

Minulý rok sme mali v práci mimoriadnu situáciu. Susedovi sa pri čerešni začali rojiť včely a on miesto toho, aby volal o ratu skúseného včelára alebo požiarnikov, natiahol si na hlavu silónovú pančuchu a pokúsil sa ich zabetónovať v tej čerešni… Kým prezradíme, koľko žihadiel utŕžil a kto v tomto nerovnom boji o prežitie zvíťazil, pripomeňme si, ako sa po uštipnutí bodavým hmyzom správať a v budúcnosti nerobiť hlúposti.

Mierumilovné čmeliaky
Títo tuční mackovia majú holubičiu povahu a musíte byť veľmi odhodlaní ich naštvať, aby ste ich vyprovokovali k bodnutiu. Alebo ich omylom prisadnúť, lebo aj také sa stáva. Čmeliak je taký „malý“ zázrak prírody, pretože jeho bacuľaté bruško udržia vo vzduchu neprimerane malé krídla. Má s tým toľko roboty, že kým sa vyslovene nebude cítiť v ohrození, bude vás mať na bzučiaku.

Stačí sa len zdržať prudkej gestikulácie, keď sa ocitne vo vašej blízkosti. Ak sa neviete prestať metať, osvojte si aspoň fázy útoku čmeliaka. Pri prvom stupni ohrozenia čmeliak dvihne jednu zo svojich prostredných nôh. Máte čas ustúpiť. Keď vám to nedocvakne a nevzdialite sa, zdvihne ešte jednu – druhý stupeň ohrozenia. V treťom stupni ohrozenia sa čmeliak pretočí na chrbát, ukáže vám svoje žihadlo a zaujme bojovú pozíciu. Ešte vždy máte šancu pochopiť!

Stojí vám niekto na kábli? Tak to to žihadlo od najväčšieho džentlmena medzi bodavým hmyzom asi fakt schytáte. Dobrá správa pre čmeliaka je, že žihadlo si berie so sebou a pôjde sa skúsiť vyhnúť ďalšiemu ťažko chápajúcemu. Zlá správa pre vás, že vás to bude troška bolieť a asi to aj napuchne.

Pre všetky bodné rany po hmyze platí, že ich treba najprv vydezinfikovať, na čo sa často zabúda. Následne spustíme záchranný program: chladivý krém, studený obklad a keby stúpla teplota, niečo proti nej.

Sršňovi sa vyhni!
So sršňom sa nezahrávame. Ak sa náhodou ocitne vo vašej blízkosti, zdekujte sa. Nehovoriac o tom, ak by ich náhodou bolo viac. Pôvodne sa ústnym podaním tradovalo, že ak sršňa naštvete, bude vás prenasledovať 20 metrov a potom sa vráti do úľa. To však už neplatí. Približne od roku 2004 nám tu vyčíňa sršeň ázijský! A tento chrabrý pilot kamikadze vás bude prenasledovať, kým vás nedohoní.

O tom, že to bude bolieť, nepochybujte. A v ohrození môže byť aj vaše zdravie. Jed, ktorý sršeň po bodnutí uvoľní do rany spôsobí prudkú intoxikáciu, ktorú sprevádza zvýšenie krvného tlaku, búšenie srdca, nevoľnosť a vracanie, zvýšenie teploty.

Bolesť a opuchnutie sú popri tom len bonusy zdarma. Uštipnutie sršňom patrí k tým, ktoré spadajú do život ohrozujúcich a to najmä vtedy, keď skončí v blízkosti dýchacích ciest, očí alebo na hlave. Preto treba k nemu pristupovať extrémne obozretne a v prípade akútnej reakcie na uštipnutie neváhať vytočiť 112. Keď poviete, že vás uštipol sršeň, určite tým na linke prvej pomoci nikoho nevytočíte.

Pri „normálnom“ priebehu a jednom bodnutí platí protokol ako u čmeliaka: ranu vydezinfikovať! Sršeň je mrchožrút a vystavujete sa riziku infekcie. Ak máte podozrenie, že v rane zostalo žihadlo, použite pinzetu a ranu nestláčajte! Aplikujte krém s antihistaminickým účinkom, octan a chladivý obklad.

Nebezpečná osa
Osa patrí k agresívnejším formám hmyzu. Kým včely a čmeliaky bodajú iba v sebaobrane, osa bez problémov zaútočí pri prvých náznakoch vašej nevôle na jej bzučanie. Nebezpečná je preto, že na rozdiel od včielok rada hoduje na ľudskom stole.

Zvlášť v lete a na prelome leta a jesene, kedy sa nám ľúbi vonku popíjať sladké nápoje a organizovať posedenia, nás zahŕňa neprimeranou pozornosťou. Bodnutie osy je bolestivé, môže byť viacnásobné a niekedy aj smrteľne nebezpečné, napríklad ak ju vypijeme z pohára.

Na rozdiel od prvotnej intuície, ktorá nám hovorí „začni s chladením“, odporúča sa pri osom bodnutí urobiť presný opak. Šírenie toxínu v mieste bodnutia lepšie zastaví „teplo“ ako napríklad priloženie suchej tkaniny zohriatej na cca 50 stupňov (mohla by to zvládnuť bavlna rozohriata žehličkou) a až potom absolvovať ďalšie štandardné kroky – dezinfekcia, antihistamínová masť a chladenie.

! 3 krát smrteľnejšia ako had !
Úmrtia zapríčinené alergickou reakciou na uštipnutie osou sú 3 až 4 krát častejšie ako smrť po uhryznutí jedovatým hadom! Poznajte 5 stupňov alergickej reakcie!

  • Ťažká lokálna reakcia – opuch do veľkosti mužskej dlane
  • Ľahká celková reakcia – žihľavka a svrbenie po celom tele, nevoľnosť
  • Mierna celková reakcia – opuch mäkkých tkanív tváre, úzkosť na hrudi, napínanie na vracanie, bolesti brucha
  • Ťažká celková reakcia – sťažený dych a prehĺtanie, malátnosť, strach zo smrti
  • Anafylaktický šok – všetky predošlé príznaky, modré pery a prsty, pokles krvného tlaku, bezvedomie, kolaps

Podobné príznaky sa môžu vyskytnúť po uštipnutí akýmkoľvek druhom bodavého hmyzu. V prípade, že o svojej alergii neviete alebo ste svedkom situácie prudkej alergickej reakcie a osoba nemá pri sebe pohotovostný balíček s adrenalínovým perom alebo inými prostriedkami, bezodkladne volajte 112!

Včielka Maja 
K včielke zvykneme prechovávať sympatie a je to úplne v poriadku. Je to milé, nekonfliktné a usilovné stvorenie, vďaka ktorému existuje život na tejto planéte. Do konfliktu s ňou teda prichádzame skôr nechtiac, ak na ňu napríklad naboso stúpime, alebo ak získa pocit, že je pred nami vo veľkom ohrození.

Vtedy je pripravená zaútočiť a aj za to zaplatiť svojím životom, pretože žihadlo, ktoré pri bodnutí zanechá v rane, sa z jej telíčka doslova vytrhne. Ak opomenieme možný výskyt alergickej reakcie, pôjde o bodnutie, ktoré treba predovšetkým správne ošetriť.

V prvom rade je dôležité nezanechať v rane žihadlo a ideálne ho vytiahnuť čo najskôr po uštipnutí, pretože toxín spôsobujúci bolesť sa z neho vylučuje postupne. Aj v tomto prípade platí, že žihadlo z rany nevytláčame, ale opatrne vytiahneme pinzetou. Ranu následne dezinfikujeme a ošetríme chladivou masťou alebo masťou s obsahom antihisataminík.

Aby ste nedopadli ako sused…
A ako to dopadlo s naším susedom? Nuž… tým hádzaním malty na roj, ktorý sa snažil usídliť v kmeni jeho čerešne včielky nesúhlasili a napriek tej pančuche na tvári utŕžil tak zo dvadsať bodnutí… Prežil a dokonca tvrdí, že vďaka tomu mladne.

Nech vám však táto príhoda poslúži skôr na poučenie, ako na zasmiatie. Sused mal šťastie, že nebol alergik a včas zavítal k nám do lekárne, kde sme mu pomohli so žihadlami a nabalili mu vhodnú kombináciu prípravkou na ošetrenie bodnutí.

Našťastie existuje množstvo voľnopredajných gélov, mastí ale aj tabliet a kvapiek, ktoré zmiernia účinky toxínov po uštipnutí hmyzom a máme ich aj v našej lekárni. Zastavte sa, šťastie praje pripraveným!

Váš Lekárnik


.

BM: Ustekana sobota