Svetová premiéra elektrických poschodových jednotiek Stadler KISS sa uskutočnila v utorok (6.6.) na podujatí RAIL BUSINESS DAYS v Ostrave. Tieto moderné vlaky, určené pre Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK), prinášajú sľub značného skvalitnenia železničnej dopravy, najmä na trasách na západnom Slovensku.

“Moderné elektrické jednotky sú pre regionálnu dopravu vyťažených ťahov západného Slovenska a pre udržanie komfortu našich cestujúcich skutočne kľúčové,” povedal Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK. “Sme presvedčení, že jednotky úspešného uchádzača budú kvalitné a budú spoľahlivo fungovať,” doplnil Koreň.

Jednou z hlavných trás, kde budú tieto šesťvozňové poschodové jednotky s kapacitou 611 miest na sedenie prevádzkované, je trasa Bratislava – Kúty. Okrem toho budú nové jednotky jazdiť aj na trasách Bratislava – Žilina a Bratislava – Nové Zámky. S dlžkou 160 metrov a rýchlosťou 160 km/h sú tieto súpravy pripravené uspokojiť potreby náročnej regionálnej dopravy na západnom Slovensku.

Macek Knihy.Zahori

Jednotky majú poschodové prevedenie, sú klimatizované, prispôsobené pre prepravu imobilných cestujúcich a disponujú moderným informačným systémom. Zvlášť významný je fakt, že umožňujú prepravu minimálne 15 bicyklov, čo je v súlade s rastúcim trendom cyklodopravy.

V rámci dodávky je zahrnuté aj certifikované školenie rušňovodičov inštruktorov a zástupcov údržby. Dodanie nových jednotiek predstavuje významný krok v modernizácii vozidlového parku a poskytovaniu služieb 21. storočia na slovenských železničných trasách. Cena za dodanie 4 kusov týchto moderných elektrických jednotiek je 76 950 000 eur.

Zdroj: ZSSK


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

BM Salon EV