Operačným dôstojníkom z OR HaZZ v Senici bol na HS Kúty v nedeľu 29. mája 2011 o 11:10 hod. nahlásený požiar osobného motorového vozidla na Bratislavskej ulici vo dvore rodinného domu. Traja príslušníci HaZZ s technikou po príjazde na miesto zásahu prieskumom zistili, že na mieste sa nachádzalo osobne motorové vozidlo Opel Kadet, ktoré bolo už celé zachvátené plameňmi.

Asi 70 cm od vozidla sa nachádzala CO zváračka s tlakovou nádobou. Príslušníkmi HaZZ bol odpojený prívod elektrickej energie, ktorá napájala cez predlžovacie káble elektrické náradie používané pri oprave vozidla, ktoré sa nachádzalo v blízkosti automobilu. V tesnej blízkosti sa nachádzala aj hospodárska budova – dielňa. Na lokalizáciu požiaru bol použitý vysokotlaký prúd s použitím zmáčadla. Súčasne s lokalizáciou prebiehalo aj ochladzovanie tlakovej nádoby na CO, ktorá sa nachádzala v blízkosti vozidla. Po ochladení nádoby a jej odstránení pokračovala likvidácia požiaru.

Po zlikvidovaní požiaru o 11:43 hod. sa jednotka vrátila na základňu.

Podľa výpovede opravára, ktorý vozidlo opravoval, vykonával zváračské práce na tomto vozidle vo vnútri vozidla v priestore pre nohy spolujazdca vedľa vodiča. Počas zvárania, ktoré prerušil kvôli odbehnutiu do garáže, sa v mieste zvárania pod vozidlom rozhorel požiar, ktorý opravár spozoroval až keď už bol rozšírený na veľkú časť vozidla a nemohol už zasiahnuť.

Majiteľ vozidla vyčíslil škodu na požiarom poškodenom vozidle vo výške 500.- €. Príčinou vzniku požiaru bola nedbalosť a neopatrnosť pri zváraní vo vozidle.

Ivan Peťko


.

BM: Ustekana sobota