V Borskom Svätom Jure chcú mladej generácii ukázať, čo všetko práca na statku obnáša.

Záslužnej práci chcú prinavrátiť zašlú slávu. “Mnoho detí už ani nevie, čo všetko je súčasťou práce v poľnohospodárstve. V agrosektore je veľmi málo mladých ľudí, a aj preto spoločnosti z tohto rezortu hľadajú aktivity, aby do sektora pritiahli mladých ľudí. Jednou z nich je aj forma exkurzií žiakov najmä základných škôl priamo na farmách,” uviedol Ľuboš Irša, konateľ jednej zo spoločností v Borskom Svätom Jure.

Zamestnanci ukazujú deťom, ako reálne funguje práca na farme. Žiaci dostanú farbistú prednášku. Navyše, prácu si môžu reálne vyskúšať. Napríklad sa vozia na kombajnoch či traktoroch. Irša uviedol, že deťom sa podobné aktivity páčia.

Prednášky sa aktuálne zameriavajú na základné a stredné školy. Boli tu už viaceré skupiny žiakov. Súčasťou predstavenia farmy a jej chodu je aj vzdelávacia časť. “Využili sme túto možnosť. Vďaka exkurzii už viacerí poľnohospodárstvo nevnímajú ako niečo zastaralé. Je vidieť, že aj v tomto odvetví sa prejavila modernizácia a ľudia v sektore sú vzdelanejší,” povedala učiteľka zo Základnej školy s materskou školou v Závode Alena Kunšteková, ktorá so žiakmi 6. ročníka farmu navštívila.

 

O svoju skúsenosť sa na sociálnej sieti podelila aj škola z Limbachu. “Naše deti s obrovským nadšením využili možnosť vyskúšať si práce na poli – nasadli do parádnych mašín a kosili, sekali, prevážali. Videli sme ako sa chovajú kravy a ako vyzerajú šťastné sliepky vo voľnom výbehu. Opekačka bola príjemnou čerešničkou za skvelým dňom.” Ľuboš Irša dodal, že i toto môže byť jeden zo spôsobov, ako doviesť deti a mladých ľudí do agrosektora, ktorý novú posilu potrebuje.

Overené správy a príbehy, ktorými žijete. Každý deň v Trnavskom rádiu.

TASR, Karin Talajková


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

Trnavské rádio Tak akorát 2024