Obec Kopčany získala ocenenie odbornej poroty a druhé miesto v internetovom hlasovaní v Českej a Slovenskej republike v rámci súťažnej výstavy Moja vlasť – Cestami premien. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

foto obec Kopčany

Slávnostné vyhlásenie sa uskutočnilo v priestoroch záhrad Břevnovského kláštora v Prahe. Premena kaštieľa v žrebčíne v Kopčanoch skončila v internetovom hlasovaní na 2. mieste spomedzi 91 vybraných premien. Víťazom rekonštrukcie sa stal Kostol sv. Jiří z obce Hradec v Plzenskom kraji.

“V roku 2015 sme začali rekonštruovať žrebčín kaštieľa. Už teraz plánujeme v obci dotiahnuť do konca ďalšiu pamiatku a prihlásiť ju v niektorom z ďalších ročníkov. Zrekonštruovali sme hospodársky objekt ´kačenárne´ a dokončiť chceme aj priľahlé rybníky, v ktorých sa lovili v období panovania Márie Terézie kačice,” uviedla Erika Okániková z obce Kopčany.

foto obec Kopčany

Zároveň s predstavením najúspešnejších projektov 14. ročníka vyhlásili organizátori nový ročník. “Bude pre nás výnimočný, keďže ho prvýkrát organizujeme spoločne so slovenským partnerom. Toto je príležitosť na prezentáciu kultúrnych premien Slovenska,” uviedla vedúca spolku Cestami Proměn, ktorý súťažnú výstavu organizuje, Drahomíra Kolmanová.

Záhorácke rádio 2024 01

Novým partnerom projektu sa za slovenskú stranu stalo Združenie samosprávnych krajov SK8. “Individuálne aj ako spoločnosť nesieme za udržiavanie a zveľaďovanie kultúrneho a historického dedičstva zodpovednosť. Som presvedčený, že aj vďaka tejto spolupráci sa podarí ešte viac spropagovať projekt a vytvoriť podmienky aj pre širšiu medzinárodnú propagáciu historických a kultúrnych pamiatok miest a obcí ako aj prírodných krás Slovenska,” informoval predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

“Kopčany dokázali za niekoľko rokov z málo známej obce vybudovať vyhľadávaný cieľ turistov. Spojili históriu s aktívnym oddychom. Okrem historických pamiatok ako kaštieľ, žrebčín či Kostol Sv. Margity Antiochijskej ponúkajú cyklotrasy, Lávku Veľkej Moravy, ktorá spája cyklotrasy na slovenskej a českej strane rieky Moravy a v žrebčíne možnosť výletov a jazdy na koňoch. Popri Skalici a Holíči je tak v mikroregióne ďalšie významné miesto, ktoré láka návštevníkov na Záhorie,” doplnil predseda OOCR Záhorie Zdenko Čambal.


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

Trnavské rádio Tak akorát 2024