Približne 3200 detí a dospelých navštívilo FirstFarms, jednu z najväčších mliečnych fariem na Slovensku, ktorá už tradične otvorila svoje brány širokej verejnosti počas Dňa otvorených dverí.

Počas júna sa opäť konal na našej farme v Plaveckom Štvrtku Deň otvorených dverí pre verejnosť. Prvé dva dni boli venované najmenším návštevníkom – privítali sme vyše 1200 detí z materských a základných škôl z blízkeho aj ďalekého okolia. Deťom sme priblížili, ako to vyzerá na modernej farme, a tiež mali možnosť zistiť, odkiaľ sa berie mlieko, ktoré im kupujú rodičia v supermarkete. Mladí návštevníci sa oboznámili i s našou rastlinnou produkciou, ktorú im bližšie predstavili naši agronómovia, zistili, že z kukurice sa vyrába okrem iného i popcorn či kukuričné chrumky a kolegovia im ukázali moderné stroje, ktoré používame pri každodennej práci. Deti si po krátkom občerstvení zajazdili na koníkoch, hľadali cukríky v boxe so pšenicou a pri odchode z farmy dostali všetci batôžtek s peknými darčekmi a mliečne výrobky z nášho mlieka.

V sobotu 10. júna už na našu farmu prichádzali návštevníci z širokého okolia. Takmer 2000 ľudí malo možnosť pozrieť si priestory našej farmy, nakuknúť do pôrodnice pre zvieratá, či zistiť, ako prebieha „pedikúra“ pre kravy, čo je vlastne pracovný postup nazývaný paznechtovanie, ktorý musí každé zviera podstúpiť dvakrát do roka. Pre návštevníkov bola pripravená aj 90-minútová odborná prehliadka, počas ktorej sa dozvedeli všetko o fungovaní modernej farmy. Nielen deti, ale aj dospelí mali možnosť sadnúť si do našich traktorov a iných obrábacích strojov, mohli si pohladkať malinké teliatka, ale aj dospelé kravičky a občerstviť sa pri stánkoch s chutným jedlom a osviežujúcimi nápojmi.

Počas nášho Dňa otvorených dverí sa mnoho ľudí dozvedelo, čo obnáša práca na farme. Zistili, aké druhy rastlín pestujeme, čo všetko sa z nich dá vyrobiť a tiež i to, že kravičky sa musia podojiť dvakrát každý deň, a to i v sobotu a v nedeľu. Ktovie, možno boli medzi návštevníkmi farmy i potenciálni farmári, či naši budúci kolegovia.

Našu spoločnosť FirstFarms prevádzkujeme so zodpovednosťou voči okolitým komunitám a s dôrazom na najvyššiu kvalitu. Veľkú časť našej rastlinnej a živočíšnej produkcie dodávame lokálnym spracovateľom a každý deň pracujeme na vytvorení trvalo udržateľnej spoločnosti a trvalo udržateľného poľnohospodárstva.

Naším cieľom je prispievať k zdravšiemu svetu prostredníctvom potravín, ktoré sa vyrábajú s ohľadom na ľudí, zvieratá, pôdu a klímu.

Viac sa dozviete na webstránke, Facebooku alebo LinkedIn spoločnosti FirstFarms.

Záhorí.sk informovala projektová koordinátorka FirstFarms Ivana Tesarovičová


.

Trnavské rádio Tak akorát 2024