Letné horúčavy aj tento rok spôsobujú obci Závod v okrese Malacky problémy s pitnou vodou. Počas víkendu 16. – 17. júna niektorí občania nerešpektovali zákaz napúšťania bazénov, a keď sa k tomu pridali aj vysoké teploty, hladina vo vodojeme klesla na kritickú úroveň.

ilustračné foto Envato Elements

Ešte počas víkendu obec ako prevádzkovateľ obecného vodovodu upozornila odberateľov vody, že jej spotreba je zvýšená a môže dôjsť k ohrozeniu jej dodávky.

“Stav zásob vo vodojeme bol v piatok 16. júna ráno na 57,4 percentách, v sobotu 17. júna o 8. h to bolo 59 % a o 12. h už len 54,4 %,” informovala samospráva. Zároveň pripomenula, že od piatka do nedele naďalej platí zákaz polievania obecnou vodou a napúšťania bazénov.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Niektorí obyvatelia však výstrahy obce zrejme považujú len za strašenie a k situácii pristupujú sebecky a arogantne. “Napriek vyhlásenému upozorneniu stav zásob vody má stále klesajúcu tendenciu. Ak sa okamžite spotreba vody v domácnostiach nezníži, nastane výpadok jej dodávky do obce. Dôrazne preto apelujeme na odberateľov, aby sa správali zodpovedne,” vyzvala v pondelok 19. júna obec.

Počas kritickej situácie by občania nemali bazény napúšťať ani cez týždeň, na polievanie záhrad či trávnikov by mali využívať inú než obecnú vodu, a vypnúť treba aj automatické závlahy, ktoré polievajú i v noci. “Pokles tlaku v potrubí jednoznačne spôsobujú domácnosti, ktoré nerešpektujú výzvu a svojím konaním tak obmedzujú ostatných. Je potrebné, aby sa vodojem dopInil a systém nezablokoval dodávku vody do obce,” zdôraznila samospráva.

Stav zásob vody vo vodojeme môžu občania sledovať vo farebnom semafore na hlavnej stránke obecného webu. Hranicou pre zablokovanie dodávky vody do obce je pokles zásob na 25 %.


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

BM Salon EV