Závodčan Tomáš Rusňák, pracujúci v Centre Filipa Neriho v kenskom meste Kisumu, sa podelil o novinky z projektu, ktorý sa venuje mladým chlapcom vo veku 10 až 18 rokov.

V tomto centre, ktoré sa nedávno presťahovalo do nových priestorov, sa stále pokračuje vo vylepšeniach. Ako Tomáš uviedol, “Stále je tu kopa práce. Snažíme sa, aby centrum vyzeralo čo najlepšie a bolo krajším miestom na formáciu našich chlapcov.” Vďaka príspevkom dobrodincov dokázali postaviť nové kovové preliezky a vysadiť mnoho stromov, ktoré v budúcnosti zabezpečia cenný tieň. V centre vďaka poschodovým posteliam môžu poskytnúť miesto na spanie pre 16 chlapcov.

Nové preliezky | Nové postele

V poslednej dobe sa zvýšil počet chlapcov v centre, najmä počas školských prázdnin.  Tomáš opisuje toto obdobie ako náročné, ale plné aktivít ako plávanie v jazere Viktória a návštevy miestneho múzea. Zároveň sa sústredia na pomoc v miestnej komunite, napríklad pomohli vystavať nový dom.

Stavba domu

Jedným z príkladov je príbeh chlapca menom Samson, bývalého uličníka a teraz študenta druhého ročníka strednej školy, ktorého dom bol v dezolátnom stave.

Drevo sme si museli najprv narúbať. Naštastie bolo kde. | Mixujeme bahnovú maltu 🙂 …ale drží to.

Rodina Samsona je extrémne chudobná, ako cca 25 percent Keňanov. Veľakrát nemajú ani ten „1 dolár na jeden,“ ako sa tu hovorí – dolár na deň. Mama od neho odišla a otec má iné záujmy. Býva len s jeho starkým, ktorý je ale alkoholik a veľa toho nespraví.

Bahnová omietka

“Dom sme stavali cca dva dni, nie je príliš veľký, ale dvom bude určite stačiť,” uviedol Tomáš.

Treba natrieť aj WC | Sadíme zeleň | Pomoc pre vdovu, ktorá má 4 deti

Náročná ekonomická situácia v Keni znamená, že mnohí obyvatelia majú ťažkosti dokonca aj s nákupom základných potrieb. Inflácia je vysoká a vláda zatiaľ neponúkla žiadnu pomoc. Tomáš skonštatoval: “Ľudia si tu musia naozaj veľmi dobre rozmyslieť, čo si kúpia.” 

Johnston (class 7.) –  do školy sme mu museli kúpiť aj lavicu  | Sydney (class 5) – dostal nové
topánky | Barthui (class 8) – platili sme školné. Problémový to chlapec

Napriek tomu, s podporou dobrodincov a darcov zo Slovenska, centrum pokračuje v poskytovaní podpory a vzdelania pre mladých chlapcov. “Len pre info. Naše centrum momentálne podporuje 18 stredoškolákov a 20 chlapcov na základných školách. Všetko sú to bývalí chlapci z ulice,” pripomenul Tomáš.

Ďalej: Facebook Tomas Rusnak – Saint Philip Neri, Streetboys Kisumu/Kenya ↵

 

Keď vás drapne Malária | Robili sme chodníky | Naše modlitebné tabuľky

 


.
Toto je čítané

BSK opravuje most medzi Zohorom a Lábom

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zahajuje opravné práce na moste cez…

3D filamenty 2023