Kalvária v Stupave, nachádzajúca sa na Cintorínskej ulici, bola oficiálne vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Rozhodol o tom Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Informuje mesto na svojej webstránke.

foto Stupava.sk

Do zoznamu národných kultúrnych pamiatok sa tak zaradil celý areál kalvárie aj s prislúchajúcimi objektami vrátane kaplniek krížovej cesty I. – XIV., náhrobníka so sochou, ohradného múru a sadovníckej úpravy areálu. Ústredná kaplnka kalvárie, Kaplnka Krista Trpiteľa, bola už skôr zahrnutá medzi národné kultúrne pamiatky.

Historický areál kalvárie, jeho prislúchajúce objekty a všetky jeho časti sú vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi, farnosti Stupava.

Podľa Pamiatkového úradu SR je stupavská kalvária pozoruhodná svojou miestnou tradíciou, keďže je umiestnená v centrálnej časti obce, blízko kaštieľskeho parku, kde stála kalvária už v minulosti. Jej architektonickú hodnotu zdôrazňuje baroková kaplnka s otvoreným prízemím a galériou morových svätcov. Zaujímavosťou je aj súbor kovových reliéfov a dva náhrobné kamene Pálffyovcov, z ktorých jeden je dielom klasicistického sochára Jana Roidtnera.

„Areál Kalvárie v Stupave je ojedinelým a cenným konceptom spomedzi kalvárií na našom území,“ konštatoval Pamiatkový úrad SR.


.
Toto je čítané

Senickej detskej pohotovosti hrozí od júla zatvorenie

Detské pohotovostné ambulancie v Senici a Myjave patria medzi desať bodov ambulantnej…

Trnavské rádio Tak akorát 2024