49. ročník Letnej filmovej školy Uherské Hradiště otvorí tohtoročný festival distribučnou predpremiérou sci-fi thrilleru Bod obnovy. Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov si prevezmú herec Ivan Trojan a režiséri Miloslav Luther a Rajko Grlić. Festival sa koná od 28. júla do 3. augusta.

 

Tradičným hlavným partnerom festivalu je mesto Uherské Hradiště. “Tak ako každý z predchádzajúcich ročníkov Letnej filmovej školy, aj ten tohtoročný, ktorý sa blíži už k päťdesiatemu výročiu, je pre naše mesto mimoriadne významnou kultúrnou udalosťou. Sme hrdí na to, že sme domovom tohto festivalu, ktorý sa za roky svojej existencie stal jedným z najprestížnejších filmových stretnutí u nás. Jeho vplyv a reputácia sa neustále rozširujú vďaka citlivému, premyslenému a vždy inovatívnemu prístupu organizátorov k programu, ktorý ponúka širokú škálu žánrov a tém. Filmový festival prináša divákom a účastníkom nielen jedinečný zážitok, ale je aj podujatím, ktoré oživuje naše mesto, dodáva mu nové impulzy a uvoľnenú atmosféru. Uherské Hradiště je pripravené otvoriť svoje brány a privítať návštevníkov zo všetkých kútov sveta, aby spolu opäť zažili nezabudnuteľný filmový zážitok,” pozýva na festival starosta Uherského Hradišťa Stanislav Blaha.

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022

“Tohtoročný filmový festival pripravujeme so starostlivosťou a vášňou, ktorá je nám všetkým vlastná. Program a festivalové zázemie pre všetkých návštevníkov a hostí sa formuje a my sa tešíme, že spoločne otvoríme pomyselné brány a nadýchneme sa filmu a kvalitnej kultúry. Moje srdečné poďakovanie patrí aj všetkým našim podporovateľom a partnerom, bez ktorých by sa takéto skvelé podujatie tento rok nemohlo uskutočniť. Tešíme sa na stretnutie s vami všetkými,” dodáva riaditeľka festivalu Radana Korená.

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022

Letnú filmovú školu slávnostne otvorí v sobotu 29. júla český žánrový film Bod obnovy. “Presne 60 rokov (!!!) po premiére legendárnej Ikarie XB1 sa do českých kín opäť dostáva poviedkové sci-fi s originálnou a silnou myšlienkou,” hovorí dramaturg Jaroslav Sedláček. Príbeh filmu sa odohráva v roku 2041, keď ľudstvo využíva veľmi pokročilé technológie a ústava zaručuje všetkým občanom právo na “jeden celý život”. Po neprirodzenej smrti, napríklad pri autonehode alebo teroristickom útoku, tak môže byť človek obnovený zo svojej digitálnej zálohy. “Zdá sa, že je to skvelý systém, zdanlivo dokonalý, bod obnovy stačí pravidelne zálohovať. Ale v rukách morálne nezodpovedných jednotlivcov alebo korporácií môže spôsobiť nezvratné kroky a mať fatálne následky. A nielen o tom je náš film,” vysvetľuje spoluscenárista a režisér Robert Hloz. Vo filme účinkujú Andrea Mohylová, Jan Vlasák, Matěj Hádek a Václav Neužil. Bod obnovy príde do českých kín 21. septembra.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Organizátor festivalu, Asociácia českých filmových klubov, udelí svoje ceny Ivanovi Trojanovi, Miloslavovi Lutherovi a Rajkovi Grlićovi.

“Ivan Trojan predstavuje výnimočný herecký talent, ktorý síce vstúpil na filmové plátno pomerne neskoro, ale v nasledujúcich dvoch desaťročiach ho ovládol nevídaným spôsobom. So siedmimi Českými levmi, ale predovšetkým s neuveriteľne pestrou škálou postáv, ktoré stvárnil, patrí k najväčším hereckým osobnostiam, aké máme, a jeho ocenenie je viac než namieste. Cenu AČFK získa aj slovenský režisér a scenárista Miloslav Luther, ktorý obohatil československú filmovú tvorbu o oceňované adaptácie literárnych diel, ktoré skúmajú večný boj človeka s mocou na pozadí rozmanitých historických reálií,” vysvetľuje programová riaditeľka Iva Hejlíčková.

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022
Programový riaditeľ Jan Jílek k téme hostí dopĺňa: “Od roku 2008 sa nám podarilo na LFŠ priviesť plejádu inšpiratívnych hostí z celého sveta, s ktorými sme absolvovali stovky filmových diskusií a desiatky filmových hodín. Som veľmi rada, že sa k nim tento rok pridalo ďalšie meno. Konkrétne ide o chorvátskeho režiséra Rajka Grlića, ktorý vyštudoval pražskú FAMU a ktorého filmy veľmi umne analyzujú špecifiká života v (ex)juhoslovanskom priestore. Grlić pravidelne spolupracuje s hereckými hviezdami juhoslovanského priestoru (Miki Manojlović) a jeho doménou sa stali tragikomédie a drámy o hrdinoch pretiahnutých veľkými dejinami.”

Na festivale sa predstaví aj čilský režisér Fernando Guzzoni, ktorého všetky filmy mali premiéru na významných medzinárodných festivaloch a ktorého neúprosné drámy mapujú temné zákutia ľudskej duše, ako aj čisto čilské témy súvisiace s vyrovnávaním sa jeho rodnej krajiny s temnými kapitolami jej minulosti.

PROGRAM

HISTÓRIA

V sekcii Retrospektíva si Letná filmová škola pripomenie tvorbu jedného z najväčších režisérov klasickej hollywoodskej éry Howarda Hawksa. Počas svojej štyridsaťročnej kariéry Hawks nakrútil westerny (Červená rieka, Rio Bravo), bláznivé komédie (Jeho dievča v piatok, Leopardia žena), dobrodružné filmy (Hatari!), muzikály (Muži majú radšej blondínky), gangsterky (Zjazvená tvár), filmy noir (Hlboký spánok) – a všetky patria k vrcholom toho-ktorého žánru.

Filmová čítanka predstavuje filmové a teoretické hnutie talianskeho neorealizmu, ktoré volalo po návrate ku kráse sveta a pravde vecí. Predstavením tvorby režisérov Vittoria De Sicu a Roberta Rosselliniho sekcia poukáže na rozmanitosť neorealizmu a premenlivosť jeho štýlov a rozprávaní v čase.

Filmy českej nemej kinematografie z prechodného obdobia rokov 1918 až 1924 od tvorcov ako Václav Binovec, Vladimír Slavínský, Svatopluk Innemann a Karel Anton budú sprevádzať virtuózna klaviristka Maud Nelissen, berlínska violončelistka a skladateľka Martina Bertoni, gitarista Black Tar Jesus, slovenská hudobníčka Adela Mede a držitelia Českého leva Irena a Vojtěch Havlovci.

Filmy Jerzyho Kawalerowicza sa uchádzali o ceny na najprestížnejších festivaloch: svetoznáma Matka Johana od Anjelov bola ocenená v Cannes, veľkofilm Faraón sa uchádzal o Oscara a Smrť prezidenta získala Strieborného medveďa na Berlinale. Nie všetkým sa však dostalo zaslúženej pozornosti. Preto Letná filmová škola venuje Kawalerowiczovi sekciu Neznámy vojak.

Sekcia Príbeh jedného filmu predstaví film Dotyk zenu, bez ktorého by napríklad nikdy nevznikla klasika Anga Leeho Tiger a drak. Od príbehov oplývajúcich mágiou a fantáziou posunul režisér King Hu žáner filmov o bojových umeniach k poľudšteniu hrdinov, zameral sa na ženské hrdinky a prišiel s osobitým bojovým štýlom založeným na eliptickom strihu.

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022
SÚČASNOSŤ

Po štyroch rokoch sa na festival vracia sekcia Ikona. Po von Trierovi a Hanekem sa tentoraz festival zameria na Pedra Almodóvara, ktorého vášnivé, výbušné a žánrovo pestré filmy uchvátili celé generácie divákov. Osobnosť a dielo excentrického filmára predstaví José Arroyo, odborník na jeho tvorbu, a celá sekcia vzniká v spolupráci s Inštitútom Cervantes Praha.

Stopy tohtoročnej sekcie Terra Festivalis povedú do Brazílie, jednej zo stálic festivalového neba, ktorá neprestáva udivovať žánrovou variabilitou a provokatívnosťou svojich filmov. Škála prezentovaných tém bude opäť veľmi bohatá: integrácia pôvodných obyvateľov do súčasnej brazílskej spoločnosti, život v Brazílii počas Bolsonarovej éry či trauma koloniálnej minulosti. Vo výbere budú aj dva filmy s tematikou LGBTQ+.

Šieste narodeniny Východných prísľubov budú búrlivé a revolučné. Kľúčová časť filmov sekcie sa totiž odohráva v historicky zlomových momentoch. Sloboda ako ústredná téma sa tiahne väčšinou z pätnástich filmov tohtoročného výberu, ktoré reprezentujú kinematografiu Estónska, Lotyšska, Rumunska, Poľska a Čečenska.

Půlnoční lahôdky sa tento rok zamerajú na taliansky trash a prinesú žánrovo pestrú kolekciu pod názvom Trash a la Italiana. Postapokalyptické akčné filmy a fantastické dobrodružstvá sa stretnú s hračkársky naivným plagiátom Star Wars a zúfalým hybridom Predátora a RoboCopa. Zarytých divákov potešia aj kostýmové predstavenia oplývajúce fyzickými atrakciami od fackovacích panákov až po nespútané sexuálne orgie.

Tohtoročná sekcia VR na tému O tele a duši umožní intenzívne a rozmanité transformačné zážitky – diváci sa stretnú napríklad s depresiou, transgenderom, pozitívnym vnímaním tela, tehotenstvom alebo autizmom. Jedným z projektov spájajúcich prácu s telom a duševným zdravím bude oceňovaný český film Tmání.

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2022
ČESKO/SLOVENSKO

Ucho, Kočár do Vídně, Páni kluci, Už zase skáču Pres kaluže. To je len niekoľko z dlhého zoznamu zásadných diel českej kinematografie, ktorých scenáre napísal Jan Procházka. Jedného z najlepších českých scenáristov s charizmou filmovej hviezdy, energiou buldozéra a prirodzenou autoritou vodcu predstavíme v sekcii Kto, keď nie…, ktorej súčasťou bude aj letné kino vo Smetanových sadoch (napr. Slasti otca vlasti, Noc nevěsty, Na kométe).

FAMU Films History predstaví výber najzaujímavejších študentských filmov z obdobia normalizácie. Nielen v klasických programových blokoch, ale aj v rámci filmových prednášok a diskusií s hosťami. Vďaka portálu FAMU Films sa diváci môžu k niektorým filmom dostať už dnes, napríklad k filmu Hostinec u Ježíška – bakalárskemu filmu režiséra Vladimíra Mertu, ktorý je prvým potvrdeným hosťom tohtoročnej sekcie.

Pozornosť bude venovaná aj aktuálnym študentským filmom, a to zo slovenských i českých škôl. To najlepšie z českých filmov premietne Filmovka v letnom kine na Masarykovom námestí v spolupráci s generálnym mediálnym partnerom Českou televíziou počas Maratónu študentských filmov.

Akreditácie, patronátne balíčky, balíčky vstupeniek a vstupenky na sprievodný program sú už v predaji v akreditačnom systéme moje.lfs.cz.

Denný program bude zverejnený v polovici júla.


.
Toto je čítané

Strelecké preteky a súťaž vo varení gulášu v Smolinskom

V sobotu (18.5.) sa v areáli Poľovného združenia Smolinské uskutočnia dve nezávislé…

BM Salon EV