Dovolenka je čas bezstarostného relaxu, počas ktorého sa len málokto zamýšľa nad tým, že aj toto pohodové obdobie môže mať neblahý vplyv na naše zdravie. Aj počas dovolenky však prídete do kontaktu s nástrahami, ktoré môžu oslabiť imunitu či vykoľajiť celý chod organizmu. Ako sa vyhnúť nechcenému suveníru z dovolenkového obdobia?

Azda najčastejším problémom, s ktorým prichádzajú dovolenkári do kontaktu, sú alergie a intolerancie. Pri návšteve exotických destinácií nás prirodzene láka ochutnať miestnu gastronómiu. Ak ochutnávate pre vás nové potraviny, buďte opatrní. „Počas dovolenkovej sezóny majú ľudia viac možností prísť do kontaktu s potravinami, ktoré nemusí ich telo tolerovať. Ide najmä o ovocie a zeleninu, ktoré nie sú pre naše končiny typické, ale tiež ryby a morské plody,“ vysvetľuje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová, pričom dodáva: „Alergiu a intoleranciu je možné odlíšiť najmä na základe rozdielnej rýchlosti nástupu reakcie. Pri alergii sa reakcia dostaví pomerne rýchlo, do niekoľkých minút od konzumácie, je typicky sprevádzaná pálením a opuchom slizníc a tráviacimi ťažkosťami. Pri intolerancii nastupuje reakcia omnoho neskôr, po niekoľkých hodinách až dňoch, pričom pacient pociťuje tráviace ťažkosti, malátnosť či bolesti hlavy.“ Pri balení kufrov preto nezabudnite aj na lieky proti alergii a ak sa u vás vyskytnú ťažkosti, objednajte sa po návrate z dovolenky na komplexné texty, ktoré preveria takmer 300 alergénov a viac ako 200 potravinových zdrojov pri intoleranciách. 

Alergie však nekončia na tanieri – mnoho z nich môže spôsobiť aj hmyz. Reč pritom nie je iba o tropických krajinách, s návštevou ktorých sa spájajú rôzne povinné očkovania. Aj na území Slovenska dokáže hmyz poriadne znepríjemniť dovolenku. Od alergickej reakcie na uštipnutie komárom, cez nepríjemnú muchničku, až po dotieravé ovady. Majte preto vždy poruke repelent a v zálohe aj lieky proti alergickej reakcii a mastičku či gél na bodnutie hmyzom, ktoré zmiernia opuch a svrbenie. Obzvlášť pozor si dajte na čoraz viac premnožené kliešte, ktoré môžu prenášať kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu. Po uštipnutí sledujte miesto vpichu a váš celkový stav – ak sa u vás objavia príznaky podobné chrípke, vyhľadajte všeobecného lekára. „Až 40 % prípadov kliešťovej encefalitídy a lymskej boreliózy prebehne bezpríznakovo, človek teda nezistí, že sa nakazil, kým nepríde druhá fáza, ktorá je omnoho nebezpečnejšia. Aj bez príznakov sa však u nás môžu pacienti otestovať na protilátky, ktoré odhalia, či došlo k nákaze. Taktiež vieme otestovať vybratého kliešťa až na 7 rôznych patogénov, pacient tak získa prehľad o tom, akému riziku bol vystavený,“ uvádza Ing. Gaboňová. 

A kliešte nie sú jediné drobné organizmy, ktoré vedia narobiť veľkú škodu. Črevné parazity si z dovolenky môžete doniesť bez toho, aby ste o tom vedeli. „V subtropických a tropických krajinách je výskyt parazitov omnoho vyšší ako u nás, je preto mimoriadne dôležité, aby dovolenkári nepili vodu z neoverených zdrojov, ale siahli radšej po balených variantoch. Potraviny, ktoré sa tepelne neupravujú, je potrebné poriadne umyť a samozrejmosťou je aj dôsledná hygiena rúk,“ apeluje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB. Ak po návrate z dovolenky – aj s väčším časovým odstupom – pociťujete tráviace ťažkosti, nechutenstvo alebo vás trápia poruchy spánku či kožné problémy, môžu za tým byť aj parazity. Ich prítomnosť dokáže potvrdiť alebo vyvrátiť jednoduchý laboratórny test, na ktorý sa môžete objednať aj bez indikácie lekára.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

Lakovanie a Pieskovanie