Hosťom 49. ročníka Letnej filmovej školy Uherské Hradiště bude filipínsky režisér, držiteľ Zlatého leva z Benátok Lav Diaz, ktorý si prevezme Výročnú cenu Asociace českých filmových klubů. V sprievodnom programe vystúpia David Koller, PSH, Vladimír Merta a Vojtěch a Tatiana Dykoví. Ocenení spisovatelia budú čítať zo svojich kníh a chýbať nebude ani diskusná sekcia Nová realita. Návštevníci si už teraz môžu vytvoriť vlastný festivalový program na webovej stránke lfs.cz. Letná filmová škola sa koná od 28. júla do 3. augusta.

Lav Diaz je jednou z tvárí tzv. slow cinema a jedným z najprogresívnejších a najoceňovanejších svetových art režisérov. Jeho čiernobiele filmy sú povestné extrémnou stopážou, dlhými zábermi a špecifickým plynutím času, ktoré vychádzajú z tradícií filipínskej kultúry a spoločnosti. Diaz získal Zlatého leva na festivale v Benátkach za film Ta, která odešla (premietaný na LFŠ v roku 2017) a Zlatého leoparda v Locarne za film Počátky minulosti (premietaný na LFŠ v roku 2016). “Do panteónu našich zahraničných hostí pribudlo ďalšie žiarivé meno. Je to úplne osobitý filmár, ktorého filmy obnažujú naše zaužívané predstavy o kinematografii až do špiku kostí, rozvracajú ich a pretvárajú. Čas a priestor sú relatívne pojmy a každý, kto sa ponorí do Diazových mnohohodinových čiernobielych opusov, bude navždy inak vnímať sledovanie filmu. Program LFŠ ponúkne dva ultimátne “Lav Diaz zážitky” (Melancholie a Norte, konec dejin) a dva “kraťasy” (Rod, zvíře a Když vlny utichly),” hovorí Jan Jílek, programový riaditeľ Letnej filmovej školy.

Po minuloročnom úspešnom debute predstaví tohtoročná sekcia Nová realita množstvo tém a projektov, ktoré otvárajú diskusiu o možnostiach dôležitých premien v našej spoločnosti. “Tento rok sa zamyslíme nad vplyvom prežitej traumy na naše ľudské správanie v bloku Moudrost traumatu, predstavíme dobrovoľníctvo aj dve úžasné organizácie dobrodincov – Autizmus jako dar a Zdravotní klaun, predstavíme možnosti dôstojného umierania v bloku Lidskost až do smrti, spoločne sa dotkneme Živé Země, stretneme sa s galeristami z menších miest, ktorí predstavia projekt Galerie jako komunitní centra, a napokon sa inšpirujeme Moudrostí včel. Každý z tohtoročných blokov bude sprevádzaný filmami a zaujímavými hosťami a my sa tešíme na všetkých, ktorí si nenechajú ujsť túto veľkú dávku inšpirácie,” pozýva do Novej reality riaditeľka Letnej filmovej školy Radana Korená.

Letná filmová škola spolu s Národným filmovým múzeom NaFilM už po piatykrát organizuje Industry program zameraný na predstavenie inovatívnych foriem filmovej a audiovizuálnej výchovy. Jeho súčasťou budú diskusné panely s českými a zahraničnými hosťami pre učiteľov a lektorov, ako aj filmové workshopy pre verejnosť. Aktivity v rámci Industry programu a programu pre deti pripravuje aj medzinárodný projekt filmovej výchovy CinEd, ktorý počas celého roka bezplatne ponúka filmy a metodické materiály na školské premietania.

Tradične nabitý sprievodný program Letnej filmovej školy sa začne v sobotu 29. júla Sto zvířat bezplatným koncertom na Masarykovom námestí. O deň skôr zahrá Longital, počas festivalu vystúpia David Koller, PSH, Jakub Foukal a Albert Romanutti a Vladimír Merta Trio. V Kostole svätého Františka Xaverského vystúpi súbor Barocco sempre giovane.

Na pomedzí filmu a koncertu stojí audiovizuálna šou The Inner Room, v ktorej americký hudobník a výtvarník Freddy Ruppert mieša zvuky modulárnych syntetizátorov a terénnych nahrávok s kolážou záberov z hororov a giallo filmov 80. rokov, ktoré neukazujú násilie, ale to, čo mu predchádza. Ruppertovo vystúpenie bude prvým predstavením pod hlavičkou nového projektu Ávéčko, ktorý do českých kín prináša skúsený tím zložený z Heartnoize Promotion a Thereminu.

Grotesku Divadla Ungelt s názvom Slepice na zádech privezú do Uherského Hradišťa Vojtěch a Tatiana Dykovci. Klára Vlasáková, Patrik Banga, Petr Hruška, Tereza Matějčková či Petra Hůlová vyplnia literárny program čítaním zo svojich kníh s následnou diskusiou. Na Filmovke nebude chýbať ani folklór. Večery vo vínnom stane budú patriť miestnej cimbalovej hudbe a v skanzene Rochus sa uskutoční večer o cimbale.

Organizátori festivalu nezabúdajú ani na deti, pre ktoré pripravujú rôzne workshopy a divadelné a filmové predstavenia, a hravých dospelých, ktorí si môžu zasúťažiť s Chytrým kvízem alebo sa zabaviť pri stolových hrách Mindok.

Svoje miesto na festivale majú aj výstavné aktivity súvisiace s filmovým programom (plagáty k filmom Jana Procházku, Reflexe českého filmového plagátu Bohdana Heblíka), ale priestor dostane aj umelecká fotografia (33 rokov Inštitútu tvorivej fotografie v Opave, Michal Kern: Čas) a v spolupráci s hlavným mediálnym partnerom Letnej filmovej školy, ČTK, aj reportážna fotografia (Václav Šálek: FO20GRAFIE a Prezidentské chvíle).

Výstavu Prezidentské okamihy pripravila ČTK pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky a založenia Československej tlačovej kancelárie. Zo svojho bohatého fotoarchívu vybrala viac ako 100 snímok, ktoré zachytávajú 12 československých a českých prezidentov nielen v oficiálnych situáciách, ale aj v menej formálnych momentoch. “Prvú putovnú výstavu s “momentkami” v názve pripravila ČTK pred piatimi rokmi, keď oslavovala sté výročie svojho založenia. Tento rok vyšleme do sveta už šiestu fotografickú “momentku”. Po piaty raz bude mať výstava premiéru v Uherskom Hradišti na Letnej filmovej škole, ktorej je ČTK jedným z hlavných mediálnych partnerov,” uviedla šéfredaktorka spravodajstva ČTK Radka Matesová Marková, ktorá je spoluautorkou výstavy. Výstavu bude sprevádzať debata na tému Ako sa fotia prezidenti. O zákulisí práce prezidentských fotografov budú diskutovať Michael Žantovský, bývalý riaditeľ Knižnice Václava Havla, ktorý bol prvým hovorcom prezidenta Havla, Roman Vondrouš, fotoreportér ČTK a niekoľkonásobný držiteľ ocenenia Czech Press Photo, a Karel Cudlín, jeden z osobných fotografov Václava Havla. Už po piaty raz bude ČTK organizovať workshop pre študentov vysokých škôl na LFŠ. Jeho účastníci budú zabezpečovať informačný servis na webovej stránke festivalu a ČTK sa postará aj o fotografické pokrytie festivalu. Špeciálne rozhovory ČTK budú k dispozícii aj v podcastových aplikáciách. Prostredníctvom služby Protext Video bude ČTK opäť zabezpečovať priame prenosy z najdôležitejších podujatí festivalu.

Filmový program festivalu sa zameria na tvorbu režisérov Pedra Almodóvara (Vše o mé matce, Ženy na pokraji nervového zhroucení), Howarda Hawksa (Zjizvená tvář, Jeho dívka Pátek) a scenáristu Jana Procházku (Ucho, Kočár do Vídně, Páni kluci). Nebudú chýbať ani české a východoeurópske novinky, brazílske filmy rezonujúce na svetových festivaloch či obľúbené polnočné lahôdky a virtuálna realita.

Kompletný filmový a sprievodný program je zverejnený na webovej stránke lfs.cz. Akreditácie, patronátne balíčky, balíčky vstupeniek a vstupenky na sprievodný program sú v predaji prostredníctvom akreditačného systému na moje.lfs.cz.


.
Toto je čítané

Práce na rozšírení Baťovho kanála napredujú, v Skalici otvoria sezónu 1. mája

Plavebná sezóna sa na Baťovom kanáli v Skalici otvorí už 1. mája.…

Lakovanie a Pieskovanie