Združenie obcí Enviropark Pomoravie, ako prijímateľ nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ, oznámilo zelenú pre svoj ambiciózny projekt zameraný na zlepšenie kvality životného prostredia v regióne. Tento projekt, ktorý je financovaný v rámci Operačného programu kvalita životného prostredia, pripravovalo združenie niekoľko mesiacov.

ilustračné foto Stanislav Osuský

Projekt za 14,35 milióna eur zahrňuje dokončenie kanalizácie vo Veľkých Levároch, výstavbu kanalizácie a vodovodu v Malých Levároch, a rozšírenie čistiarene odpadových vôd v Gajaroch. Generálnym dodávateľom stavebných prác na projekte kanalizácie je spoločnosť Metrostav a.s. a stavbu čistiarene odpadových vôd sa ujme spoločnosť DAG Slovakia s.r.o.

Záhorácke rádio 2024 01

Vo Veľkých Levároch sa kanalizácia vybuduje na viacerých uliciach, vrátane Boskovičovej, Peknej, Slnečnej, M.Benku, Vinohradníckej a ďalších, čo predstavuje celkový rozsah 11,5 kilometra kanalizácie a osem nových prečerpávacích staníc.

Obyvatelia obce by sa mali pripraviť na prvé výkopy, ktoré sa plánujú na polovicu júla. Informácie o prácach na jednotlivých uliciach budú obyvateľom pravidelne oznamované cez obecné médiá. Práce sa budú vykonávať vo viacerých lokalitách súčasne a celková doba výstavby je naplánovaná na 9 mesiacov.

Domácnosti budú pripájané na kanalizáciu až po vybudovaní celej siete a sprevádzkovaní prečerpávacích staníc. Prípojky budú realizované v rámci projektu po hranicu pozemku rodinného domu s konkrétnym umiestnením, ktoré bude riešené počas výstavby.

Napriek tomu, že výstavba prinesie obmedzenia v podobe rozkopaných ciest, skladov materiálov a čiastočných dopravných uzávier, obecní predstavitelia prosia o trpezlivosť a zhovievavosť obyvateľov. Výstavba kanalizácie predstavuje významný krok v zlepšovaní kvality života a životného prostredia v obciach a je to investícia, na ktorú obec čakala roky.


.
Toto je čítané

Lávka na Stupavskej ulici v Malackách je vo výraznom sklze

Mesto Malacky podpísalo zmluvu na rekonštrukciu vyše desaťmetrovej pešej lávky ponad potokom…

3D filamenty 2023