49. Letnú filmovú školu uzavrie distribučná predpremiéra detektívnej drámy Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka. O priazeň divákov a miesto v českej distribúcii sa budú uchádzať filmy Mamacruz, Kodaň neexistuje a Delegace. Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov si prevezmú Jitka Donátová a Roman Marčák z pardubického filmového klubu.

Súčasťou slávnostného ukončenia v stredu 2. augusta bude premietanie filmu Úsvit. Príbeh jedného z najočakávanejších filmov tohto roka sa odohráva v roku 1937 na úpätí Tatier, kde vyrastá vzorová továreň Baťovho typu. Hladký priebeh výstavby však naruší desivý nález, ktorého pozadie sa rozhodne vyšetriť tehotná manželka riaditeľa továrne. Úsvit v Uherskom Hradišti uvedú režisér Matěj Chlupáček, herečka Eliška Křenková a producentka Maja Hamplová.

 

České a slovenské spravodajstvo

Okrem Úsvitu sa na Letnej filmovej škole predstavia aj ďalšie očakávané české a slovenské novinky v distribučných predpremiérach. Sci-fi Bod obnovy predstavia na slávnostnom otvorení Filmovky režisér Robert Hloz, herci Andrea Mohylová a Matěj Hádek a producent Jan Kallista. V Karlových Varoch film Brutální vedro o slnečných erupciách, abnormálnych zášklboch a (po)citovom a inom blúdení osemnásťročného mladíka, ktorý získal zvláštnu cenu poroty Proxima, do Uherského Hradišťa privezú režisér Albert Hospodářský a herci Vincent Hospodářský a Zdeňka Petrová. Režisér Tomáš Klein a producent Tomáš Michálek predstavia svoj film Citlivý člověk – divokú road movie o odvrátenej strane života, ktorá rozpráva o tom, že všetci túžime po láske, všetci sa niečoho bojíme a málokto z nás je už naozaj dospelý. Hadí plyn je voľnou adaptáciou svetoznámeho románu Josepha Conrada Srdce temnoty a opisuje cestu do temných zákutí ľudskej mysle, ľudských túžob a ľudských rozhodnutí. Film na Letnej filmovej škole uvedú režisér David Jařab a herec Stanislav Majer. Diváci sa môžu tešiť aj na mrazivú komédiu Přišla v noci o príšerách v nás a okolo nás, ktorú predstavia režiséri Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar a herečka Simona Peková, ktorá sa zhostila úlohy matky, ktorá odmieta odísť. 

Letné kino na Masarykovom námestí bude už tradične venované filmom, ktoré boli uvedené do kín počas uplynulých 12 mesiacov. “Snažili sme sa vybrať žánrovo a tematicky pestrú kolekciu filmov, ktoré je dobré vidieť u čo najväčšieho počtu divákov. Celú rodinu môžu dojať Děti Nagana, dokument Šťastně až na věky vás strhne, pretože ide do podstaty dnešných vzťahov, a ak si myslíte, že slovné spojenie slovenská komédia je nezmysel, určite odporúčam obrovský hit našich východných susedov Invalid,” pozýva na letný festival dramaturg Jaroslav Sedláček. Diváci sa môžu tešiť aj na Grand Prix, O malých věcech či Velké nic.

Program Asociácie českých filmových klubov

Organizátor Letnej filmovej školy, Asociácia českých filmových klubov, už tradične oceňuje na festivale prácu jedného zo svojich členov. “Som veľmi rada, že na tohtoročnej LFŠ odovzdáme Výročnú cenu AČFK dvom skvelým členom klubu, Jitke Donátovej a Romanovi Marčákovi z Filmového klubu v Pardubiciach, za ich dlhoročnú starostlivosť o tento filmový klub, ktorý premieta neštandardne v multiplexe, ale napriek tomu si vedie veľmi dobre. A tak sa tešíme, že im všetkým spoločne v kine Hviezda poďakujeme veľkým potleskom, pretože si to naozaj zaslúžia,” hovorí Radana Korená, riaditeľka Letnej filmovej školy a predsedníčka Rady AČFK.

AČFK na festivale každoročne prezentuje aj svoje distribučné aktivity. Mimoriadne krásnu, hoci znepokojivú víziu dystopickej budúcnosti White Plastic Sky predstaví režisérska dvojica Tibor Bánóczki a Sarolta Szabóová. Film bude mať v českých kinách premiéru 12. októbra. V sekcii AČFK adieu sa budú môcť diváci rozlúčiť s filmami, ktorých distribučný monopol sa končí (Monsieur Chocolat, Frank, Rock’n Roll alebo Nick Cave: 20 000 dní na Zemi).

Už po siedmykrát si na Letnej filmovej škole diváci vyberú film, ktorý bude uvedený do českej distribúcie v januári nasledujúceho roka. Tento rok budú mať na výber vtipnú a dojímavú španielsku tragikomédiu o neskorom sexuálnom prebudení s názvom Mamacruz, ktorá oslavuje silu ženskosti a poukazuje na pokrytectvo náboženského útlaku; drámu o dospievaní Delegace, ktorá konfrontuje osobné príbehy izraelských stredoškolákov s tragickou históriou židovských pogromov; a dánsku psychologickú drámu Kodaň neexistuje, štylizovanú a emocionálne hutnú štúdiu partnerského vzťahu.

Novinky s Českou televíziou

“Česká televízia je dlhodobo jedným z kľúčových partnerov filmárov v domácom audiovizuálnom priemysle. Nie je tomu inak ani v tomto roku, v ktorom majú diváci možnosť vidieť v kinách tridsať nových filmov, na ktorých sme sa podieľali. Do Filmovky prinášame celkovo jedenásť filmov. Okrem dobovej drámy Úsvit, ktorou sa skončí tohtoročný štyridsiaty deviaty ročník, to bude aj detektívne sci-fi Bod obnovy, ktoré zasa návštevníci uvidia ako otvárací film v distribučnej predpremiére. A keďže jednou z našich priorít a cieľov v oblasti kinematografie je podpora mladých talentov, pripravili sme toho pre Letnú filmovú školu oveľa viac. Okrem tradičného Maratónu študentských filmov, debát s tvorcami a špeciálnych projekcií sa uskutoční aj Producentský deň, kde budú mať začínajúci filmári jedinečnú príležitosť prezentovať svoju tvorbu,” hovorí Petr Dvořák, generálny riaditeľ Českej televízie.

Oslava Českého rozhlasu 

“Pred 100 rokmi sa začala písať história rozhlasu a jeho pravidelného vysielania. Český rozhlas v Uherskom Hradišti oslávi toto výročie spolu s návštevníkmi Filmovky. V stane Českého rozhlasu vo Smetanových sadoch sa od pondelka do stredy predstavia stanice Vltava, Radio Wave, Plus, Radiožurnál, ako aj webový portál iRozhlas.cz a audioportál mujRozhlas. Kuriozity z rozhlasovej histórie predstavia zvukové príbehy z unikátnej fotografickej knihy Rozhlasto. Ani tento rok nebude chýbať vážne neseriózna talkshow Čelisti. Horúcou tohtoročnou novinkou na Rádiu Wave je hotcast POT na témy sexuálnych túžob, emócií a vzťahov. Festivaloví poslucháči si môžu vypočuť zvukovú adaptáciu kultovej knihy a filmu Mechanický pomeranč, ktorá sa vysielala aj na Vltave, vychutnať si hudbu v relácii ArtCafé z výberu hudobníka Davida Pomahača, zaspomínať si na videokazety v podcastovom seriáli VHSky, rozpoznať realitu od nepravdivých informácií v Ověřovně alebo nájsť svoj Balanc s Petrom Bouškou. Reportéri investigatívneho tímu Radiožurnálu na svojich prípadoch predstavia, ako vyzerá súčasná novinárska práca. Z rozhlasového stanu sa program Českého rozhlasu každý večer presúva do klubu Mír, kde stanica Radio Wave pozýva na nočnú DJs párty a stredajší koncert synthpopového dua Méta Monde,” hovorí generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral.

Program Respekt

Program v Respekt stane bude plný diskusií na aktuálne spoločenské témy, ako je umelá inteligencia, situácia v Rusku a na Ukrajine, chránené územia v Českej republike, význam festivalov a vplyv filmov na medziľudské vzťahy. O tom, ako nový film Grety Gerwig Barbie zapadá do fenoménu ikonickej bábiky a o zmenách vo feministickom myslení, budú diskutovať režisér Šimon Holý, novinárky Silvie Lauder a Jarmila Křenková a filmový publicista Antonín Tesař, moderovať bude Jindřiška Bláhová. Debaty na tému Divoké devadesátky sa zúčastnia historička Lenka Krátká, novinári Jindřich Šídlo a Jaroslav Spurný a režisér Petr Bebjak. Neskoré večery budú venované krátkym filmom či párty legendárneho DJ Kubíka.

Filmový program festivalu sa zameria na tvorbu režisérov Pedra Almodóvara (Vše o mé matce, Ženy na pokraji nervového zhroucení), Howarda Hawksa (Zjizvená tvář, Jeho dívka Pátek) a scenáristu Jana Procházku (Ucho, Kočár do Vídně, Páni kluci). Nebudú chýbať ani východoeurópske novinky, brazílske filmy rezonujúce na svetových festivaloch či obľúbené polnočné lahôdky a virtuálna realita. 

Kompletný filmový a sprievodný program je zverejnený na webovej stránke lfs.cz. Akreditácie, patronátne balíčky, balíčky vstupeniek a vstupenky na sprievodný program sú v predaji prostredníctvom akreditačného systému na moje.lfs.cz.


.
Toto je čítané

Práce na rozšírení Baťovho kanála napredujú, v Skalici otvoria sezónu 1. mája

Plavebná sezóna sa na Baťovom kanáli v Skalici otvorí už 1. mája.…

Lakovanie a Pieskovanie