Skautov Spartaka Trnava zaujal na Záhorí talentovaný futbalista. Olexander Uschenko má za sebou pohnutý osud.

Chlapci z Ukrajiny trénovali na Záhorí | Zdroj: TJ Iskra Holíč

Po minuloročných udalostiach na Ukrajine mnoho krajín prichýlilo mladých športovcov. Slovensko nebolo výnimkou. Na Záhorie prišli mladí, ani nie 18-roční futbalisti. Mali už skúsenosti s vysokou futbalovou ligou, veď doma hrali za prvoligový FK Desna Chernihiv. Na Záhorie však prišli bez rodičov, a tak našli útočisko v miestnom detskom domove. Osud to chcel tak, že v jeho blízkosti sa nachádza futbalový trávnik.

Udalosti nasledovali tak, ako ich napísal sám život. “Všetko sa začalo minulý rok, presne 7. marca. Ukrajinské mužstvo z veľkého mesta Chernihiv bolo na sústredení na západe Ukrajiny. Vtedy vypukla vojna. Chlapcom, vtedy ani nie 16-ročným, všetci odporúčali, aby prešli za hranice. Dospelí tréneri a realizačný tím ostali na Ukrajine,” začal s rozprávaním tréner z TJ Iskra Holíč Emil Štefanovič. Chlapci putovali až do holíčskeho detského domova.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

O pár dní na to ukrajinský tím doviedol ktosi z radnice do Iskry. “Hneď bolo vidieť, že majú skúsenosti s prvoligovým futbalom,” dodal Štefanovič. Osemnásť chlapcov potom registrovali cez UEFU a snažili sa im dať zázemie – športové, aj rodinné.

Z pôvodnej partie ostalo na Záhorí 12 hráčov z Ukrajiny. “Všetci sme sa zblížili. Neostali u nás všetci, niektorí šli za rodinami ďalej do zahraničia, alebo naspäť na Ukrajinu,” dodal Štefanovič. Klub a tréner sa pre hráčov snažili otvoriť možnosti. Organizovali prípravné zápasy s inými klubmi.

Neskôr začali niektorí z hráčov pôsobiť aj v senickom klube, ktorý prechádzal ťažkým období. Do Senice prešiel aj Olexander Uschenko. “Chalani pýtali tréningy každý deň, alebo minimálne každý druhý deň,” vysvetlil tréner s tým, že Sašo bol veľmi šikovný.

Sašove stopérske kvality si overili i skauti Spartaka Trnava. V týchto chvíľach sa dokončuje transfer Olexandra do ich akadémie. “I to je dôkazom, že tá mravenčia práca a trpezlivosť s chlapcami sa skutočne vyplatila,” konštatuje holíčsky klub. Tréner U19 Emil Štefanovič na záver vyzdvihol okrem stopérskych kvalít aj Sašovu pokoru.

Príbeh Olexandra Uschenka a ďalších chlapcov z Ukrajiny koniec-koncov pripomína malú futbalovú rozprávku a aj pre ľudí, ktorí športu nefandia, zdôrazňuje dôležitosť pokory a vďačnosti.

Leto si v Skalici naladíte na 106,0 MHz.Leto si v Skalici naladíte na 106,0 MHz.

Overené správy a príbehy, ktorými žijete. Každý deň v Trnavskom rádiu.


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

Trnavské rádio Tak akorát 2024