Po akciách “Vyčistime naše lesy” a obcou organizovaným “Veľkým jarným upratovaním” prichádza na rad aj trocha odpočinku. Projekt EkoJany si Vás preto dovoľuje pozvať v piatok 10.6. o 21:00 pred kultúrny dom na sledovanie dokumentu Home pod holým nebom na veľkoplošnej obrazovke.

[youtube RFAnSa6fvco]

Keď Yann Arthus-Bertrand, medzinárodne uznávaný fotograf a autor knihy The Earth From Above, stretol producenta Luca Bessona, dohodli sa na vytvorení dokumentárneho projektu o našej Zemi. Cesta po 50 krajinách sveta je ódou na krásy a jemnou harmóniou našej planéty. S optimistickým prístupom a aktuálnymi témami sa snímka zameriava na vzrastajúce povedomie verejnosti o súčasných sociálnych problémoch a problémoch životného prostredia. Exkluzívne „z hora“ sa vydáme na cestu okolo sveta do tých najúžasnejších , ale tak isto aj do najzničenejších krajín sveta – nádherná, dych-vyrážajúca a silné emócie vytvárajúca cesta z hlbín austrálskeho korálového pobrežia na vrchol hor Kilimandžáro, z amazonských pralesov do púšte Gobi, z bavlníkových plantáží v Texase do priemyselného Šanghaja a ešte ďalej. Home nám poskytuje konkrétny pohľad na problémy, ktorým musí naša planéta čeliť: globálne oteplovanie, vyrubovanie dažďových pralesov, strata biodiverzity a ubúdanie prírodných zdrojov, ale na druhú stranu i pozitívny vývoj, ako je vzrastajúca demokracia, rast našich príjmov a životného štandardu, či rozvoj vzdelania. (oficiálny text distribútora)

Poďte si s nami pozrieť tento jedinečný dokument o našej domovskej planéte a zamyslieť sa nad skutočnosťou, aká je naša Zem krásna, citlivá a ako sa k nej my ľudia správame. Prekrásne, ale aj hrozivé zábery vás vtiahnu do deja, hudba od Armanda Amara dodá potrebné emócie a nahovorený text od Zdenka Svěráka vám vysvetlí do detajlu, o čo dokumentu Home ide.

Dokument sa premieta ako súčasť novovzniknutého projektu EkoJany, ktorý si kladie za cieľ učiť ľudí tomu, aby sa správali k prírode (a nielen k nej) s úctou a neničili ju.

Prineste si samozrejme so sebou niečo, na čo si pohodlne lahnete, či sadnete. V prípade nepriaznivého počasia sa dokument bude vysielať v Kine Morava v rovnakom termíne.

Kedy: piatok 10.6.2011 o 21h
Kde: priestor pred KD Mor.Sv.Ján (Letné kino), resp. Kino Morava (podľa počasia)
Vstup: zdarma

Maroš Čermák

Premietanie podporujú
Obec Moravský Svätý Ján, OZ 90871.sk, my caffé – kultúrne centrum, Myjany.sk


.

BM: Ustekana sobota