Bohatá úroda húb už začiatkom augusta prekvapila aj nejedného skúseného hubára. Príčiny treba hľadať v počasí. “Tento rok bolo dlho chladno, čo je v podstate normálne a presne také, ako sme boli zvyknutí. Netypické boli skôr aprílové a májové horúčavy, ktoré nás potrápili v posledných rokoch,” hovorí hubár Andrej Macek.

foto Andrej Macek

Prvé huby sa na Záhorí začali ukazovať začiatkom júna, išlo o hríby dubové, kozáky topoľové, sírovce, kuriatka, ale aj pár hríbov smrekových. Koncom júna sa ukázali aj nejaké bedle, ale len ojedinele.

Začiatkom júla už vyskočili napr. kozáky žltopórové či hríby zrnitohlúbikové. “No a potom zostali všetci prekvapení, keď sa to po dažďoch koncom júla naplno rozbehlo. Začiatok augusta sa niesol v znamení dubákov, a to sa naposledy stalo pred siedmimi rokmi,” prezrádza Andrej.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Úroda hríbov je vraj hojná, dlho sa z nej však už tešiť nebudeme: “Veľké letné ochladenie sa skončilo a opäť prišli tridsiatky, takže hríby budú čoskoro červavé a prestanú rásť. Potom nám už nezostane iné, len čakať na tú pravú jesennú sezónu. A tešiť sa z vatovcov, pretože hoci dubáková žatva skončí, až do septembra môžeme zbierať vatovce obrovské.”

Zaujímavé informácie o raste húb v regióne sa milovníci hubárčenia i prechádzok do prírody dozvedia vo facebookovej skupine Hubári Senica, Záhorie a okolie, ktorá už má bezmála 30-tisíc členov, a takisto aj na Andrejovom YouTube kanále, kde si môžu pozrieť videá nakrútené priamo v lese.


.
Toto je čítané

V Holíči ocenili bojovníkov o občianske a náboženské slobody

Kostol sv. Martina v Holíči sa stal 29. apríla dejiskom vzácnej udalosti.…

3D filamenty 2023