Pre Kopčiansky žrebčín bol 23. august jeden z najvýznamnejších dní histórie.

Dostihy sa konali na lúke medzi Kopčanmi a Holíčom presne 23. augusta | Zdroj: Fb Žrebčín Kopčany
Dostihy sa konali na lúke medzi Kopčanmi a Holíčom presne 23. augusta | Zdroj: Fb Žrebčín Kopčany

Na lúke medzi Kopčanmi a Holíčom sa presne 23. augusta v roku 1816 odohrala významná udalosť. Konali sa tam prvé porovnávacie dostihy anglických plnokrvníkov v Rakúsko-Uhorsku. Na trati dlhej 1600 m sa stretli žrebce Grimalkin a Anthonio z vtedajšieho Cisárskeho a kráľovského žrebčína v Kopčanoch. V rozhodujúcom dostihu zvíťazil práve Grimalkin.

Trnavské rádio naladíte v Holíči a okolí na 106,0 MHz
Trnavské rádio naladíte v Holíči a okolí na 106,0 MHz

Vtedajší vrchný stajník žrebčína knieža František Trauttmansdorff nechal na lúke medzi Kopčanmi a Holíčom vymerať 1600 m dlhú dráhu. Nezabudol ani na publikum. Vedľa dráhy dal postaviť čestnú tribúnu, z ktorej dostihy sledoval aj cisár František I. Knieža angažovalo do sediel Grimalkina a Anthonia. Išlo o britských profesionálnych džokejov. Divákom zo širokého okolia predviedli svoje majstrovské jazdecké umenie.

kopcany Zobrazenie dostihových pretekov | Zdroj: ckz.kopcany
kopcany Zobrazenie dostihových pretekov | Zdroj: ckz.kopcany

Knieža Trauttmansdorff doviezlo dostihové kone do žrebčína v Kopčanoch z Británie a Francúzska na jar roku 1814. Chovné stádo tvorilo 70 kobýl a traja žrebci – anglické plnokrvníky. Víťaz Grimalkin neskôr patril medzi najlepších plemenníkov v Uhorsku. Chov anglických plnokrvníkov v Kopčanoch zanikol v roku 1826 pre nezdravé prostredie na poliach a pasienkoch zaplavovaných riekou Moravou.

Žrebčín v Kopčanoch je jediný dvorný žrebčín založený na území Slovenska. Dal ho vystavať František Štefan Lotrinský (manžel panovníčky Márie Terézie). Ten v roku 1736 získal do prenájmu panstvá v Holíči a Šaštíne od uhorského šľachtica Jozefa Czoboru. Nechal postaviť poschodovú barokovú administratívnu budovu s prízemnými krídlami maštalí. Pre chovateľské účely vyčlenil vyše 250 hektárov lúk a pasienkov.

Kone boli určené výlučne pre cisársky viedenský dvor. Boli to najmä karosiéry, teda silné kone pre zapriahanie do ťažkých reprezentačných kočiarov. Chov karosiérov v Kopčanoch zanikol v roku 1779, keď sa Cisársky a kráľovský žrebčín preorientoval na produkciu ľahších jazdeckých a športových koní.

Obnovený žrebčín | Zdroj: Fb Obec Kopčany
Obnovený žrebčín | Zdroj: Fb Obec Kopčany

V súčasnosti sa žrebčínu veľmi darí. Zapája sa do viacerých prestížnych súťaží. V objekte nájdeme expozíciu etnografického múzea, múzeum starej maštale aj Informačné centrum Žrebčín Kopčany. Reprezentatívny Malý kaštieľ sa využíva na kultúrno-spoločenské podujatia. Časť objektu sú stajne, ktoré sú v prenájme a sú v nich ustajnené súkromné kone. Vedľa žrebčína sa nachádza tiež krytá jazdiareň pre účely trénovania koní a iných športových aktivít.

Overené správy a príbehy, ktorými žijete. Každý deň v Trnavskom rádiu.


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Lakovanie a Pieskovanie