Mário Zajac je 19-ročný pretekár z obce Rohožník. Motorkám sa venuje už od svojich 7 rokov, kde začínal na motocykli minibike.

Za sebou má už veľa úspechov, či už na národnych podujatiach majstrovstiev Slovenska alebo medzinárodných podujatiach v Českej republike, Maďarsku a v Taliansku.

 

V dobrom svetle sa ukázal aj na majstrovstvách Európy v roku 2020, kde vybojoval skvelé 7. miesto. Minulý rok získal titul majstra Slovenska, titul vicemajstra Českej republiky a 4. miesto v celkovom hodnotení talianského šampionátu CIV Junior v kategórii Ohvale 190 Expert, kde pravidelne bojoval so skúsenejšími jazdcami, ktorí sa predstavili už aj na majstrovstvách sveta v triede Moto3.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Momentálne jazdí na stroji Ohvale GP2 190 v tíme Paca Racing Team, kde po jeho boku jazdí aj jeho 10-ročný tímový kolega Jakub Adamik. V sezóne 2023 sa tréningovo zúčastňuje Slovenského šampionátu, taktiež aj medzinárodného Českého šampionátu. Jeho hlavným cieľom na túto sezónu je jednoznačne prestížny talianský šampionát CNV, v kategórií Moto 190 GP, kde je veľmi silná konkurencia.

Šampionát CNV sa skladá z 5 podujatí. Program podujatí je totožný so seriálom WSBK, čo znamená, že víkend sa skladá z piatkových voľných tréningov, v sobotu sú 3 voľné tréningy, kvalifikácia a šprintový pretek. Hlavným a tým najdôležitejším, sú dva hlavné preteky, ktoré sa konajú v nedeľu.

Mário mal začiatok sezóny veľmi náročný ,najmä kvôli technickým problémom. Napriek tomu sa stále snažil bojovať, čomu svedčilo aj prvé víťazstvo na trati v Borgo Ticine. Aj napriek veľmi kvalitnej konkurencii sa mu niekoľkokrát podarilo skončiť na stupni víťazov.

Predposledné podujatie sa konalo na trati v Ottobiane, kde bol Mário celý víkend suverénne najrýchlejší. Podarilo sa mu vyhrať väčšinu voľných tréningov, kvalifikáciu, šprintový pretek a aj dva hlavné preteky. Týmito úžasnými výsledkami získal veľa cenných bodov do celkového hodnotenia šampionátu, kde pred posledným víkendom figuruje na celkovom 2. mieste, len 12 bodov za vedúcim pretekárom.

Livestream z pretekov v Ottobiane:

  • 3:08:26 – 3:26:44 (prvý pretek)
  • 5:51:08 – 6:09:41 (druhý pretek)

Posledné preteky sa budú konať v Cremone na konci septembra, kde chce Mário bojovať o titul šampióna CNV, a tak sa stať prvým československým jazdcom, ktorému by sa tento výsledok podaril.

Motoristický šport je finančne veľmi náročný a preto je dôležité poďakovať všetkým sponzorom, ktorí Mária podporujú a aj vďaka nim, môže takto úspešne reprezentovať Slovensko.

Mária Zajaca môžete sledovať na Instagrame ↵ a Facebooku ↵.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Ženy HC Tatran Stupava vyhrali 1. ligu, dorastenky druhé na Slovensku

Vynikajúce úspechy dosiahli hádzanárky HC Tatran Stupava – ženy zvíťazili v 1. lige…

20 rokov