Na Záhorí sa v pondelok (28.8.) od 20:00 do 0:00 očakávajú búrky s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre možnosť búrok výstrahu druhého stupňa pre všetky tri okresy na Záhorí.

Ilustračné foto Marcel Jurkovič, Malacky
Ilustračné foto Marcel Jurkovič, Malacky

Na Záhorí je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 – 50 mm / 30 min, s nárazmi vetra 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h) a s krúpami.

Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek (CO, starostovia, ministerstvá a pod.).

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a pod.).

Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, el. vedení a ďalších objektoch. Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu.

Krúpy môžu poškodiť vegetáciu, väčšie krúpy môžu poškodiť strechy, skleníky,
automobily a pod. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť
cestnú premávku.

Zdroj: SHMÚ


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú najžiadanejší montážni pracovníci

Ku koncu marca 2024 bolo v okrese Senica evidovaných 1753 a v…

3D filamenty 2023