V piatok (28.8.) si obyvatelia Záhoria pripomenuli 79. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP). Aktivity v mestách regiónu reflektovali na hrdinskú históriu Slovenska a na obete fašizmu.

Predstavitelia mesta Senica
Predstavitelia mesta Senica

Položením vencov pri soche Víťazstvo a pamätnej tabuli na bývalej budove fašistickej väznice, sa pripomínalo výročie SNP. “Táto udalosť v histórii slovenského národa si zaslúži každoročné pripomenutie,” zdôraznilo mesto Senica na svojej stránke.

Pálfyovci Knihy.Zahori

V Stupave sa uctili hrdinov SNP už v piatok 25.8.2023 pri pamätníku padlých. Primátor mesta Peter Novisedlák zdôraznil: „Je dôležité pripomínať si odkaz SNP, najmä pre generácie, ktorým je táto hrdinská epocha našich dejín vzdialená. Posolstvo ich činov je však stále živé aj pre súčasnosť.“

Výročie SNP nebolo opomenuté ani v Malackách. Primátor Juraj Říha položil veniec k pamätníku SNP pri škole Dr. J. Dérera. Mesto zdôraznilo hrdinské odolávanie povstalcov voči nemeckej presile a spomenulo aj brutálne repressálie fašistov.

Primátor Juraj Říha položil veniec k pamätníku SNP v parku pri Základnej škole Dr. J. Dérera
Primátor Juraj Říha položil veniec k pamätníku SNP v parku pri Základnej škole Dr. J. Dérera

Spomínanie na významné historické udalosti je kľúčové pre národ, aby nezabudol na svoju minulosť a nenechal sa zlomiť v budúcnosti. Všetky tieto obce regiónu Záhorie ukázali, že spomienka na SNP je stále živá a dôležitá pre všetky generácie.

Slovenské národné povstanie je jedným z najvýznamnejších medzníkov slovenských novodobých dejín. Vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia na rastúci tlak fašizmu a bolo jasné vystúpenie Slovenska proti nacistickému režimu. Hoci povstanie bolo nakoniec potlačené, jeho duch a odkaz pretrvávajú. SNP symbolizuje odvahu, solidaritu a túžbu Slovákov bojovať za slobodu a demokraciu. Pripomína nám, že aj v najťažších časoch môže národ vstať a postaviť sa proti tyránii.


.
Toto je čítané

Zámok v Malackách sa pripravuje na letnú sezónu

Zámok v Malackách alebo Malacký kaštieľ bude od 1. mája do konca…

Lakovanie a Pieskovanie