Vyšetrovateľ enviropolície oddelenia Bratislava odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK Prezídia Policajného zboru podal prokurátorovi návrh na podanie obžaloby obvineného 52-ročného J. K. z Veľkých Levár pre zločin neoprávneného nakladania s odpadmi v rozsahu takmer 2,9 milióna EUR.

Prípad siaha do minulého roku. Dnes už obvinený muž si v tom čase prenajal pozemok s výmerou viac ako 10-tisíc m2 v Malých Levároch.

Podľa zistení enviropolicajtov mal na tomto pozemku protiprávne a bez potrebného súhlasu zneškodňovať rôzny odpad ako betón, tehly, obkladový materiál, zmiešané odpady zo stavieb a demolácií a zmesový komunálny odpad. Celkový objem tohto odpadu bol vyčíslený na viac ako 13,5 tisíc m3.

Odpad mal zakopávať pod zem a sčasti ukladať aj na povrch terénu, v dôsledku čoho vznikla „čierna skládka“. Odpad bol ukladaný v rozpore s príslušnými právnymi predpismi na mieste, ktoré na tento účel nie je určené, a to na cudzom pozemku.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

“Polícia upozorňuje občanov a aj podnikateľskú verejnosť, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované, nakoľko takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti,” informovala Záhorí.sk policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Trnavské rádio Tak akorát 2024