Hádzanári HC Záhoráci Stupava/Malacky vstúpili víťazne do nového ročníka Niké Handball extraligy. Napriek päťgólovému manku dokázali otočiť v záverečnej 20-minútovke priebeh zápasu a pripísali si trojgólové víťazstvo.

HC Sporta Hlohovec – HC Záhoráci Stupava/Malacky 30:33 (19:16)
Zostava a góly HC Záhoráci Stupava/Malacky: Rybár, Velebný, Maslić – Frýbert, Burnazović 2, Valachovič 5, Vasović 1, Ristić 6, Tóth, Źunić 2, Kovács 2, Konečný, Prevaj 1, Kurka 6, Blašković 7, Grich 1, tréner Bojan Ćirić, asistent trénera Pavol Stachovič, vedúci družstva: Michal Rybár, Branko Grich.

Zápas začali lepšie domáci a to napriek tomu, že Záhoráci skórovali ako prvý, keď sa presadil Ristić. Potom však zaznamenali štyri góly domáci a aj do šatní odchádzali s trojgólovým náskokom. Ani úvod druhej časti nenasvedčoval, že by si hostia mali odviesť na Záhorie dva body. V 36. minúte prehrávali 19:24 a navyše museli čeliť presilovej hre súpera. Tú však zvládli a v poslednej 20-minútovke už na ihrisku dominovali. Začali úradovať skúsenosti Kurku, ktorý dal zo svojich šiestich gólov štyri v práve v tejto časti hry. Pridali sa k nemu mladé pušky – Ristić, Blašković, Kovács či Valachovič, v bránke výrazne pomohli Velebný, Maslić a Rybár a zrazu sa skóre začalo otáčať v prospech hostí. Záhoráci napokon v závere nedovolili žiadnu drámu a s prehľadom vyhrali o tri góly.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Hlasy po zápase:

Tréner Ćirić doviedol Záhorákov k víťazstvu napriek tomu, že prišiel o mamu

Aj keď sme boli s trénerom Bojanom Ćirićom pred zápasom dohodnutí, že pre fanúšikov a čitateľov rozoberieme detaily zápasu, nech skončí akokoľvek. Život však niekedy prináša chvíle, kedy človek pochopí, že sú na svete aj dôležitejšie veci ako góly, body či víťazstvá.

Tentokrát to postihlo trénera HC Záhoráci Stupava/Malacky, ktorý zažíval pred prvým súťažným stretnutím naozaj ťažké životné momenty, keď pred ním prišiel o svoju mamu. „Bol to najťažší zápas môjho života. Moja mama zomrela 24 hodín pred stretnutím v Hlohovci,“ potvrdil smutnú rodinnú udalosť tesne pred zápasom tréner.

Napriek tomu dokázal doviesť hráčov hostí k víťazstvu. Nikoho by nemohlo prekvapiť, ak by 32-ročný tréner nebol v takýchto okamihoch na lavičke. „Rozhodol som sa zostať na zápase z dvoch dôvodov,“ začal už po víťaznom stretnutí.

„Po prvé, mama stála vždy za mnou a podporovala ma s hádzanou. Aj keď som zostal amatérom a nemali sme doma na všetko financie. Spoluhráči skončili s hádzanou a venovali sa inej práci, ale jej sa podarilo o všetko sa doma postarať. Pracovala, aby som mohol robiť to, čo milujem, a venovať sa svojej športovej kariére,“ uviedol prvý dôvod.

Vzápätí doplnil aj druhý. „Tento klub, títo hráči boli mojou oporou posledné dva roky. Mali pochopenie pre moju situáciu a klub tu bol vždy pre mňa. Je to jedna veľká rodina a ukázali mi to aj v týchto ťažkých časoch. Chcem poďakovať hráčom za všetko, čo v tomto zápase urobili, pochopili moju situáciu, hrali naplno a som na to hrdý,“ napriek neľahkej situácii netajil, že sa na Záhorí cíti ako doma.

O zápase tak viac povedal Samuel Kovács, ktorý strelil dva dôležité góly, ktorými sa Záhoráci dostali prvýkrát v druhom polčase dovedenia. „Do zápasu sme išli s cieľom vyhrať. Som rád, že sme disciplinovanou hrou dokázali zápas otočiť. Prispela k tomu nielen obrana, ale aj výborne chytajúci brankári. Na začiatku bolo z našej strany cítiť neistotu, predsa len išlo o prvé kolo. Tréner včas zareagoval, upokojil nás. Prízvukoval nám, aby sme dodržiavali pokyny a vyvarovali sa technických chýb,“ priznal, že nepodarený začiatok ide aj na vrub nervozity.

Ešte ani úvod druhého polčasu nenaznačoval, že zápas sa bude napokon vyvíjať iným spôsobom. „Aj napriek zlému štartu, sme postupne získavali iniciatívu a darilo sa nám ukrajovať z náskoku súpera. Dokázali sme premieňať šance a aj vďaka tomu zápas otočiť,“ opísala druhý polčas stredná spojka.


.
Toto je čítané

Turistický pochod Hasprúnska 10, 20, 23, 50

Pre milovníkov turistiky máme tipy na populárne podujatia Hasprúnska 10, 20, 23,…

3D filamenty 2023