Od 1. októbra začína platiť novela zákona o cestnej premávke, ktorá sa týka cyklistov a parkovania. V praxi bude znamenať zákaz parkovania na chodníkoch priľahlých k ceste. Výnimku majú bicykle a motocykle, ale musia zachovať voľný chodník v šírke 1,5 metra. Parkovanie áut na chodníku bude možné iba vtedy, ak to výslovne dovolí dopravné značenie. V opačnom prípade vodiči riskujú pokutu.

foto Malacky.sk

V Malackách neuvažujú o tom, že by parkovanie na chodníku na niektorých miestach povolili dopravným značením. Majitelia áut, ktorí doteraz parkovali pred svojimi domami a čiastočne zaberali chodník, už takto nezaparkujú. “Rešpektujeme prijatý zákon a aktuálne neevidujeme potrebu zmeny dopravného značenia. Našou preferenciou je, že na chodníky patria chodci,” skonštatoval v tejto súvislosti primátor Malaciek Juraj Říha.

Plocha draka Knihy.Zahori

Primátor si je vedomý, že problémy s parkovaním môžu na niektorých miestach nastať, upozorňuje však, že ide o lokality s prevahou rodinných domov, ktoré majú svoje vjazdy do dvora.  “Špeciálne v obytných zónach bude možné vyriešiť parkovanie na vozovke len zjednosmernením ulíc, v opačnom prípade sa vodiči rovnako dopúšťajú priestupkov,” uzavrel primátor.

Tzv. chodníková novela pôvodne začala platiť od 1. marca minulého roka. Aj po tlaku samospráv ju však už po mesiaci platnosti odložili na 1. október 2023.

Zdroj: Malacky.sk

.
Toto je čítané

Zámok v Malackách sa pripravuje na letnú sezónu

Zámok v Malackách alebo Malacký kaštieľ bude od 1. mája do konca…

Trnavské rádio Tak akorát 2024